Sunday, July 18, 2010

with MPP

salam geng... 

hari minggu yang lepas aku penuhi xtvt aku dengan geng MPP plak.. seem like MPP yang baru ni memang berbeza dengan MPP yang lepas-lepas... sepanjang 3 tahun aku kerja kat sini, aku tak pernah tengok geng MPP yang 2009/2010 ni begitu akrab, mesra.. susah senang bersama... bukan saja setakat bercakap pandai, tapi doing something different for their life together... i mean make it try something new.. hahahah... tapi orait la... 

aku pun tak pernah 'test' diaorg actually... so aku test lah diaorg dengan aktiviti kayak... lagipun aku tak pernah try laluan Tg Dawai ke Pantai Merdeka then back to Tg Dawai.. pada mulanya aku tak berapa yakin ngan diaorg untuk kayak jauh2.. so aku plan just from Pantai Merdeka balik ke Tg Dawai jer... YDP MPP si Umar cakap " ahh.. tak best kak izan... xbleh buat mcm tu.. buat plan asal.. biar rasa penangan kayak tu camner..." so.. aku tanya sekali lagi untuk comfirm.... biar btul budak2 ni.. tak pernah kayak tapi nak cuba kayak jauh... actually lalauan tu tak jauh dalam 6km jer.. hahahahah... klau naik bot penambang kena bayar RM2 jer.. hahahaha... 

meh kita angkat kayak...

dah la tu... sabar2...

bagi penerangan skit....

so pagi2 dalam 7.30 pagi, aku, isz dan edham dah tercongok kat stor sukan... biasalah.. aktiviti angkat kayak masuk dalam lori ler.. heheheh.. then geng2 MPP datang terus tolong amik paddle kayak dan life jacket.. semangat waja btullah korang ni... dalam jam 9.15 pagi kami dah sampai di Tg Dawai... 

 cara pegang paddle...

 edham buat warm up...

aku memberi penerangan serba sedikit tentang kayak, paddle, life jacket dan keselamatan di air.. sambil tunggu geng JPAM datang, kami buat wrm up dan biasalah bergambar.. heheeheh... dalam pada itu, aku diberitahu oleh nelayan-nelayan yang ombak tengah kuat.. aku iye jer kan la.. sebab niat aku baik lagipun budak2 ni pun niat baik gak... alhamdulilah... cuaca pagi tu elok dan ombak pun orait gak..hehehe.. 


pepahal... gambar dulu...


aku dan MPP


 orait jom...

 
kpl zul, nak hilangkan frog aku.. mana leh...

so.. bila geng baywacth JPAM datang, aku terus arahkan MPP naik kayak memasing... dayunglah diorg.. hahaha... ada ke kiri ada kekanan.. semua itu pembelajaran bagi diaorg... hahahaha... aku rafting tengah-tengah laut... ajar camaner nak turun laut... then ajar diaorg cara nak naik kayak.. hehehe... 
wani dan umar..


teha


maha


syafiq


majid...

then kami sampai di Pantai Merdeka dalam jam 10.15 pagi mcm tuu... heheheh.. so dalam 30 minit gak lah... aku, isz dan edham pun takleh laju-laju sebab tgk2 kan MPP ni.. then aku bagi diaorg rehat dan makan dalam 45 mint... 
aku dan frog

dalam kol 11 pagi kami turun semula ke pantai.. ada yang beli rojak untuk makan di tengah laut... nak cuba katanya... hahahaa.. layanlah korang ni...
 heheheh..

 
umar tgh syiok mandi laut...

kol 1130 pagi kami dah sampai di Tg Dawai... kena kutuk ngan Pak Latif, pemandu... "apa ni kakak, kejap benor..?" hahahaha... tu mulalah MPP cakap penat lah.. rasa mcm lamalah... bila aku bagitau diaorg korang kayak 20 minit jer...  heheheh... lepas angkut kayak dalam lori, kami balik terus ke UiTM.. basuh kayak then simpan.. dalam pada tu, geng MPP ajak aku g Tupah untuk mandi.. aku layan jer..





--------- IMPOSSIBLE IS NOTHING ---------

Friday, July 16, 2010

backpacking for good...

yeah....

i'm backpacking again... actually for my own good... heheheh... impossible is nothing to me actually if i in luv, right... so no matter happend to me believe urself orait, geng... 

now, where am i going.... travel again... nop! arround Malaysia lagi but not in office.. heeheh... bye geng... 

Sunday, July 11, 2010

Challengest of Endure Mount

salam adiDas... 

anda bukan seorang pendaki tegar jika anda belum menjejaki Gunung Tahan.. apatah lagi jika dari Kuala Tahan ke Merapoh (Kuala Tahan-Gunung Tahan-Merapoh) atau Merapoh ke Kuala Tahan (Merapoh-Gunung Tahan-Kuala Tahan) ... begitu juga aku... XPDC kali ini berjalan dengan lancar dan mengikut jadual walaupun penyetaan kali ini kami seramai 5 orang saja... dari 20 orang - 10 orang - 2 orang - 1 orang - 2 orang = 5 orang... heheheh... walaupun keputusan lewat dibuat pada petang itu kami teruskan juga dengan sokongan dari Mr Garfu, our guide kami....

awie, along dan hawa...

makanan yang telah dibahagikan..

beg sapa yang paling tinggi..?

pintu masuk..

naik 4x4... hawa, awie dan along..

gambar dulu sebelum masuk hutan ke Lata Luis..


pada 2.30 petang 3 julai, kami bergerak masuk ke Kuala Juram iaitu pintu masuk trails ke Gunung Tahan diketuai oleh Bro Garfu... dari Kuala Juram kami bergerak masuk ke Kuala Luis dalam 5km perjalanan... meredahi 2 sungai...lewat petang kami masak dan makan.. kami bermalam di tepi sungai saja...aku dan along masuk khemah awal sedangkan awie, bro garfu dan hawa ber'sesi' ice breaking... pada aku sesi ice breaking semasa pendakian lebih senang.. heheheh.... malam tu hujan lebat.. aku risau gak air naik hingga kawasan penginapan kami... sehinggalah hujan berhenti.. aku terlelap seketika dan terjaga dalam jam 4 pagi... 

jam 5 pagi aku kuar khemah tanpa mengejutkan awie apabila bro garfu bangun.. sebab aku mmg tidak berani nak ke sungai dalam keadaan gelap apatah lagi hujan baru berhenti... hehhe... dalam dok cuci mestin, bro garfu bercerita perlahan 'malam tadi diaorg berhujan bawah hemock.... aku terkedu seketika... mencari makna rupa-rupanya..... hahhahahah.... korang leh tanya awie n hawa ok... hahahhah... takpun back link ini ok.... 


promote OHM... hehehehe

kem lata luis..

4 julai- so lepas sarapan, kami mula bergerak ke Kem Kor jam 9 pagi... tiada masalah sepanjang pendakian.. tambahan pula Tahan.FM mula kedengaran... hehehehe... kami lunch di Lata Luis... just tea and some biscuit.. sambil tungu airmasak, memasing mengeluarkan camera.. hehehe.. camera time...! hahahahah.... dalam jam 4 petang kami sampai di Kem Kor... masing-masing amik peluang untuk mandi begitu juga aku... heheheh... airnya sejuk bangatt!!!!!!!! kami menerima jiran iaitu 5 orang pendaki dari group lain... semuanya lelaki.. memasing dok menjeling-jeling... heeheheh... after mandi kami mula masak dan dirikan unggun api.. sesi ice breaking again.. ohh tidakk!! so aku lari masuk khemah dengan alasan penat.. heheheh... tapi aku kuar balik bila ada bau maggie... hehehe.. 


aku dan along


kem kubang


buah orange yang kami makan sepanjang perjalanan...

5 Julai -kami memulakan pendakian seawal pagi jam 8.30.. kami agak laju sebenarnya kata garfu... so nak wat camner... hehehe... kami behenti seketika untuk lunch selepas mendaki bukit Kembang Hidung dan melepasi Kem Permatang... untuk menuju ke Kem Kubang... sepanjang pendakian kami bertembung dengan group yang lain turun ke Kem Kor.. sedangkan group yang berjiran dengan kami malam tdi mungkin lepak di Kem Bukit Botak malam ini... kami plak akan menginap di Kem Berlumut... 

kem berlumut

aku jahit tight adidas aku yang koyak skit di kaki...

khemah aku...

buat parit..


dalam jam 5.30 petang kami sampai... masak dan makan... malam tu jugak hujan turun dengan lebatnya... khemah aku selamat dari takungan air cuma khemah hawa dan along jer nampak mcm berakit... aku bangun dan kuar buat longkang... bro garfu plak tahan air hujan untuk masak esok pagi... lagipun air di Kem Berlumut berwarna kuning... hehhehe.. so dapatlah aku masak untuk sarapan pagi esok... heheheh...


masak sarapan di Kem Berlumut...





frog bergambar di Bonsai...

6 julai- kami gerak ke Puncak Gunung Tahan... kami singgah di Bonzai atas dan Kem Bonzai... heheheh... awan menutupi puncak Gunung dan kami tak dapat tengok some view.. huhuhuhu.. after lunch kat Bonzai, kami terus bergerak ke Puncak... namun kami harus melepasi Bukit Botak.. dari Bukit Botak kami terus mendaki perlahan-lahan ke Puncak Gunung Tahan... 

awan yg tebal...

frog aku dah penat...

di bukit botak

misi aku tercapai juga akhirnya... 

akhirnya dengan ketinggian tertinggi di Semenanjung Malaysia iaitu 2187 M kami tawan pada jam 630 petang.. syukur alhamdulilah.. lepas letak beg dan dirikan khemah, kami terus ke puncak untuk melihat sunset...  dan merai kejayaan kami dengan Twister... berbayar rasanya aku bawak 1.5 liter tu... heheheeh...korang layan lah picture2 ok...

Misi aku twister dan frog aku di Puncak G. Tahan...

Gunung Tahan... dengan frog aku..

malam tu aku masak spagetti seperti aku janjikan pada garfu.. berselera benar aku tengok diaorg layan spagetti... heheheh... aku biasalah tido awal skit lepas call my mum.. oh ya, lupa nk bagitau korang... di Puncak Gunung Tahan kita dapat tengok planet Zuhrah... heheheh.. tak caya? jom kita naik sekali lagi.. nak...? heheheh.... aku orait je geng... Impossible is Nothing...!!


5 trekkers of 1st batch OHM


adidas di Puncak Tahan

7 julai- lepas masak untuk sarapan, aku sempat snap beberapa picture sunrise... ya.. aku memang suka padamatahari terbit... naper..? sunset pernah melukankan aku... mengecewakan hati aku... dan aku tak pernah salahkan sunset cuma keadaan... apalah yang aku merepek ni... huhuhuhu.. orait.. lepas kemas2.. kami bergerak turun... kali ini kami perlu sampai di KEm Kor sebelum malam... aku memang slow jika turun gunung.. kena jaga lutut dan ankle gak.. mana2 gunung tetap sama... aku perlu slow down.. ankle aku beberapa kali terseliuh but still ok.. lagi plak apabila dah dekat dengan kem berlumut hujan turun dengan lebat.. lutut aku dah pakai guard.. so far ok... tapi still lambat.. heheheh... masa tu aku rasa mcm nk give up jer bila menuruni Kem Permatang... hampir koyak mental aku beb! akhirnya sampai di Kem Kor jam 6.45 petang... heheheh... kami terus pasang khemah.. aku masak air dan buat milo untuk diaorg.. heheheh... leh diaorg panaskan badan selepas mandi.. 


we @ 5 trekkers


information of Merapoh Trails

8 julai- kami bertolak dari kem kor ke Kuala Juram lewat jam 10 pagi... beg aku masih berat.. lama gak aku termenung nape beg aku masih berat... huhu... mungkin terlalu penat... walaupun kami akan keluar dari hutan tapi bagi aku jika turun bukit akulah orang paling bermasalah.. hehhee... sepanjang perjalanan Tahan.FM masih kedengaran.. ada permintaan lagi.. so layan lagu sambil layak track dan sungai... akhirnya kami sampai di Kuala Juram jam 3.30 petang dengan selamatnya... sambil tunggu Mr Jaei, orang Taman Negara datang amik, kami menjemur khemah, beg dan mandi.. jam 4.30 petang kami bergerak kuar ke Taman Negara Sg Relau... 

aku, along, hawa, awie dan bro garfu bersama-sama dinner kat Perhentian Benta

so itu jerlah... aku tak dapat nak citer bebanyak.. korang layan gambar... orait... insyaAllah tahun depan aku akan kesana lagi... laluan..? belum pasti lagi... rindu aku... 


------------- IMPOSSIBLE IS NOTHING --------------------