Friday, December 24, 2010

Chamah - Ulu Sepat

salam.... 

aku kuar g G7 Gunung Chamah - Gunung Ulu Sepat atau CUS... doakan keselamatan aku dan kengkawan yang lain  wehhh...


selamat tahun baru geng...

Sunday, December 19, 2010

kodok di Tembok China

salam adidas semua...

yaaaaa... aku berjaya letak kodok @ frog aku di salah satu 7 keajaiban di dunia iaitu Great Wall China... hahaha... korang klik link aku kat sini ok... serius kodok aku ini mewakili kodok2 aku di Mesia... hahahah... berjaya juga akhirnya dia ikut aku panjat sampai puncak... hmmm..


impossible is nothing

Tuesday, November 9, 2010

Rec Instructor @ Leader Course - end

salam..

heheheh.... jom aku nak sambung story mory tentang entry lepas... sibuk dayyy lah... nak wat camner...as a coach, as a leader and also worker... so many work to do.. day to a day... yup.. sukan KARiSMA semakin menghampiri... i'm quite busy dengan training hoki... bola keranjang... dan bola baling... memang aku tak jaga handball tapi... karang aku tak turun tgk, aku rasa diaorg xturun training.... lagi satu team ialah... bowling... heheheh... bowling takper sebab diaorg main malam... so aku leh bahagikan siang untuk hoki, bola keranjang dan handball... bowling bleh turun malam... begitulah rutin aku minggu lepas, minggu ni dan minggu depan.... skrg aku tgh pantau budak taekwondo yg entah turun entah tidak... karang budak yg xturun training tu jadi 'sayur' aku kerjakan sebelum coach dia kerjakan...

pagi ni aku ada training volleyball... servis kejap jer... heheheeh... lepas training aku nak berkejaran ke Galery Batik Merbok plak.. ni ada masa skit nk menghabiskan entry ni..

so pagi esoknya, kami bergerak ke area kg sg Punggur... hmm... area mana aku dah lupa... nanti klau aku ingat aku betulkan ok... kami berkayak dari sg punggur ke muara Sungai Melaka... time tu memang berkayak kat laut wehhh... tak panas sangat tapi agak mendung... tanda2 hujan akan turun... antara kami semua masing-masing tak nak berisiko membawa kamera... cuma aku jer... terhegeh-hegeh nak bawak kamera aku yg comel lg lasak ituuu... mulanya diaorg pun tak kasi aku bawak tapi... aku berkeras... siap ugut lagi... 'sapa nak aku amik gambar dia, belanja aku aiskrim..." heheheh... tapi akhirnya sani hanya belanja aku air soda jer... oklah tu...

kami berkayak perlahan-layan... aku jadi maker kanan (sighsignboard)... kami berkayak secara diamond... bagi aku yang biasa di laut tidak menjadi hal tapi bila kepala tak samalah kan menjadi lain... hmmm... so aku ikutlah... malas sudayyy nak kata apa...

vincent dan adi... hanya adie jer yang tahu bagaimana 'parah'nyer berpartner ngan vincent... hmmm..

kami ber'rafting' sekelika... masa tu muka memang tak hingat..! aku jadi jurkamera... hehehheh... tulah korang....


yaaa... aku tidak lupa pada yazid (yang angkat best), arab dan wan yang angkat tangan itu... aku faham maksud itu... diaorg pun nk bergambar gak...

kak lin dan azhar... penghulu dan penghuluwati...


vincent bertukar tempat... adie tidak mampu lg nak mengajar dan memberi direction kepada dia... so sani lah plak.. sorry geng... aku bukan tidak mahu tolong... tapi aku tidak mampu nak psyco diriku untuk menjadi baik... heheheheeh.... apapun... tetap memberi post terbaik kepada ku....

abg cham dan weng....

adie lega sedikit bila tukar partner...

yazid dan arab yg jadik sweeper... back up sweeper... senyum sokmo diaorg...

firdaus dan... ah aku lupa namanya... sweeper jugak...

so bila kami rafting lagik sekali... aku amikkan gambar yazid dulu... klau tak mamat ni bising jer... nona manis pun nak gak menyelittt.... hheheheeh....

yeayyy... back sweeper kami... yazid dan arab... steadylahhh...

nona dan abenyer, wan... hehehe... sorry geng.. aku tidak mapu menahan diriku utk kutuk korang... hehehehe...

sebenarnya selepas rafting kedua kayak aku dan amir kejap ke kanan... kejap ke kiri.. kami cuba mencari penyelesaian tapi sama gak... tapi takderlah yang melebihi had kami itu... akhirnya kami sampai dekat muara sungai bandar Melaka... wahhh... masing-masing berebut mahu naik cepat-cepat... aku yang berpartner ngan amir, rileks sudah... so bila dah naik dan angkat kayak ke atas lori, kami diberi 1 jam untuk rileks dan minum.. heheheh... hanya 5 orang jer dibenarkan.. so pakat-pakat kirim jer lah.. aku lupa plak nak bawak duit.. so sani belanja air soda.. heheheeh...yang lain rehat sambil mengumpat jurulatih... aku plak tak melepaskan peluang bagi direction utk aku snap picture...

aksi nak melompat... dari kiri wan, firdaus, azhar dan arabb..

lompatan yang boleh blahhhh... kesian kat penghulu bila arab lindungkan mukannya.. heheheh

sesi mengumpat jurulatih... heheheh...

geng UKM..

3 org jer peserta wanita... aku, kak lin dan nona..

lepas berkayak, kami rehat di RETDMA... iaitu syarikat outdoor yang dimiliki oleh Presiden Peratuan Rekreasi Luar Malaysia iaitu En. Maslan Hassan... kami makan tengahari... lepas ni aktiviti air kat tasik plak... buat rescue.. heheheh..

makan dulu...

team rescuer ke 2...

haaa... ni ada citer best... 1st rescuer dengan gagahnya pergi menyelamat mangsa tapi telah dihanyutkan... hahahah... yang paling tak tahan capsiz plak diaorang kat tengah-tengah tasik tu... actually bukan diaorg tak tahu teknik atau tidak boleh buat X rescue tapi salah strategi jer... hmm.. aku pada mulanya tak perasan tapi aku cari 1st rescue nak amik gambar.. tapi kayak diaorg terbalik plak... apalagi.. kena kutuk arr... hahahah... lawak.. haha.. lawak... so bila 2nd rescuer berjaya.. aku berpartner dengan kak lin... guide kak lin.. perempuan menyelamat mangsa lelaki.. yess.. DONE!.. hehheeh... 

dalam 6.30 petang kami semua dah settle peralatan.. kami dah bermula survival... kami berjalan kaki balik ke Taman Botanikal.. jaraknya lebih kurang 1.5km... so berjalanlah kami perlahan... malam tu bermulalah dengan group utk orienteering di Jasin..

berhadapan dengan pintu masuk Taman Botanikal Ayer Keroh.. wahh.. masing-masing menunjukkan muka yang bersemangat waja walaupun pada waktu itu memasing merungut kelaparan dan kepenatan... aku masih boleh tersenyum... hehehehe...

malam tu, kami diberikan tali, parang dan makanan sebagai bekalan setiap kumpulan... makanan yang dibekalkan tidak boleh LUAK walau satu pun... heheheh... ah lantak lah... aku boleh survive lagi... so beg yang dibenarkan hanya 2 beg jer.. 1 beso dan 1 kecik.. handphone 1 jer utk kecemasan.. wah kat situ memang dah mental dah... aku mampu lagi senyum... dan malam tu kami bergerak ke Jasin...

sampai di Jasin, memang aku tgk jer geng2 lelaki wat khemah 1 malam.. sebab klau tolong karang banyak kepala lak.. heheheh...so pagi esoknya bangun awal ada spotcheck habissssss utk lelaki dan wanita... semuanyalah diaorg check.. tak yah nak citer details k... heheheh... duit dan makanan mmg tak bleh bawa.. tapi sempat gak sembunyikan kamera... hehheh.. diaorg xcheck camera aku.. selepas checking2, si jurulatih2 ni alaa otai otai dan kejam lah kononnyer merejam kami dalam sungai yang berdekatan... mencari siput atau lala yang boleh dimakan... kena cari lebih dari 10 biji... wehhh... aku memang tak masuk dah dalam air tu.. sejuk deyyy... tapi kena gak...

ada adegan dan situasi yang boleh memanaskan hati aku dan rakan-rakan yang lain... tahu tak apadierr..? adalah sorang mamat jurulatih ni makan roti yang dirampas... aku tak kesahlah klau dia nak makan tapi jgn buang cara menunjuk mcm tu.. roti gardenia yg coklat tu dia makan setengah pastu dia buang dalam sungai dari atas jambatan sedangkan waktu itu kami dok pulun cari siput.. aiihh... angin aku waktu tu.. aku just pandang jer jurulatih tu... ikut hati aku yang panas tu bertumbuk karang...!!!! rupa-rupanya ada jugak yang berperasaan seperti aku... penghulu azhar sempat menyabarkan aku.. begitu juga sani.. aku tak cakap sepatah pun bila ditegur oleh jurulatih tersebut... waktu tu memang aku takleh pandang mukanya.... klau tak ada yang lebam...

so waktu dapat koordinat untuk map dan kompas matching, aku diam dan ikut jer langkah kawan-kawan yang lain... malas nak layan.. sebab dalam kumpulan aku tu ada sorang yang cakap besar... so malas nak layan... sungai, kelapa sawit semua kami redah.. aku dah disesatkan... berliku-liku dalam hutan itu termasuk meredahi tasek yang dalam yang tak tahu apa dalam tasek itu... rupa-rupanya tasek itu pernah merampas nyawa seorang tentera tahun lepas... huhuhu...

so dalam perjalanan itu aku lihat sani dah tak larat... so aku mengendong tali yang dibawanya... kesian dia.. kelatihan dengan tak makan... makanan dalam beg hampir tergugat tapi.. aku menahan dia.. so layan dia bersembang.. aku tak lah lapar sangat.. sebab aku masih larat... dan aku set mental aku ok... layan jer track ngan diaorg yg cakap besar ini... hahahahah... kami adalah kumpulan yang terakhir... tgk 2 kumpulan lain tertido menunggu kami... then kami bergerak perlahan-lahan ke jalan besor.. memasing aku tengok semua rakan-rakan yang lain nak cepat dan tertinggal beberapa dibelakang ku termasuk sani.. memang aku kesian sangat tengok dia.. begitu juga adie...

hmm... tengoklah muka kelaparan sani tu... hmmm...

klau bub nak bergambar semua dah tak hingat.... memasing bleh lagi tersenyum bila aku nk amik gambar diaorg...

kumpulan 1 - Berkat

kumpulan 2 - D'Best

kumpulan 3 - Simbiosis

bila dah jalan besar, kelihatan lori pick up tgh tunggu kami bersama ikan masin... kami dipaksa makan.. huhu... aku just cubit skit isinya utk buat syarat.. hehehehe... memasing dalam lori ngumpat jurulatih... terutama aku lahhh... aku ngumpat pasal makanan yang jurulatih tu buang dalam sungai mcm menayang kat kami...

jurulatih pak ya dan jurulatih malek... naik moto tanpa helmet... kepala besi kot... hahahahahaha

bila sampai di kem, kami dijamu bubur nasi yang favorite aku... best2... geng-geng tak biasa dengan makanan ni tambah 2-3 kali sebab dah satu hari tak makan... heheheheh... lepas makan dan checking barang-barang, aku terus mandi dan tukar pakaian.. untuk malam tu ada penutup... ada BBQ.. aku sekurang-kurangnya elak untuk menjadi pengacara majlis... heheheheh.... so ada persembahan dan malam itu jugak exam... huhuhuhu...

malam itu dengan berbekalkan semangat yang kental dan waja aku dan geng-geng yang jawab soalan rekreasi itu... masing2 kyusuk wehhh... ahhh tak pasal aku nk kusyuk... pe lagi berbincang la mulut aku dok bertanya itu dan ini... so bila aku dah buka mulut geng-geng lain pun sama.. akhirnya jurulatih turut sama memberi jawapan.. hahahaha.. so tak tahu lah aku lepas ke tak kursus rekreasi ni... ahhh... tak kisah lah.. janji enjoy....

 all with coach...

all the geng...

lepas exam dan makan-makan sesi bergambar beramai-ramai ngan jurulatih serta penyampaian cenderahati... hehhehe... mcm2 karenah jurulatih dan geng-geng yang lain... heheehhe...

pak hasan, pak ya, en maslan, aku, pn yati, en malek dan sayur...

lepas majlis penutup, ramai gak yang balik malam tu dan ada gak yang masih tinggal.. tidak kurang pergi bersuka ria means overnight la... aku...? hmm... dalam keletihan dan megantuk aku drive balik KL... dan akhirnya aku tertido di perhentian nilai...

esoknya jam 6.30 pagi aku mandi dan terus bersiap gerak2 ke KL.. jumpa adik aku... mintak dia hantar aku ke bus stop Bkt Jalil dan balik ke Kedah.. hehehehe... aku tak sempat nak jumpa Aseng.. lain kalilah aseng...

orait itu entry ini.. puas gak untuk siapkan entry kursus ni... sibuk... bye...

Sunday, November 7, 2010

Rec Leader @ Instructor Course..

salam geng...

hari cuti ganti bagi kedah sbb jumaat lepas kan hari Deepavali... hehhehe... muahahahah... sepatutnya aku menyiapkan 2-3 paperwork aktiviti untuk semester depan di rumah... tapi ni dah melencong kot lain erk... hahhahaha... nop melencong... i just need a break... hahahahah.... laugh for health... heheheh... klau kat tempat kerja aku kena fokus ngan persiapan KARiSMA so... cuti-cuti mcm nilah aku nak fokus utk aktiviti.. minggu ni aku balik alor setar... alam tadi ingatkan nak kuar nak main bowling tapi terbantut sebab banjir... so jom aku nak ber'story' pasal kursus baru-baru ni... just my refreshment course actually... tu pun banyak gak aku lupa... hehheehe...

selepas turun dari Bintang (angkasawan Bintang) nih... 24 Nov, aku just tido 3 jam jer... pastu packing beg nak ke KL... walaupun kursus aku start esok 25 Nov tapi aku kena g awal.. so pagi 24hb tu aku g ofis.. menjenguk kerja-kerja yg terbelangkalai... then 1030 pagi bru aku terhegeh-hegeh nak cari tiket bas.. alhamdulilah.. dapat naik bas jam 11 pagi tapi... tension gak sebab penjual tu ckp straight jer.. tapi aku kena tukar bas 2-3 kali... rasa mcm nyesal pun ada... tak pernah aku naik bas lain selain trans... heeeeeeeeeeeee.... geram gak bila jd mcm tu sebab terganggu aku punyer rehat...

so dalam kol 8 malam baru aku sampai KL... dah la hujan... sesak plak kat Bkt Jalil tu... bayangkanlah dari kol 11pagi hingga 8 malam... 9 jam!!!!!! Mana ada nak g KL sampai 9 jam... ish lama tuh... sakit punggung aku ni... but to say...hmm... sambil tunggu adik aku dtg amik, aku terserempak dengan ex-student aku, Ila (PLKN).... tengok dia makin cantik tapi dok kurus mcm tu gak.. hmm..

lepas makan-makan dan hantar adik aku tu... aku terus jumpa aseng, my best fren.. hehhehe... lama tak jumpa dia.. eeeeee... chubbynya dia hanya aku jer yang tahu... rasa macam nak buat pembedahan plastik kat dia nih... lepas karoeke 2-3 lagu, g makan plak.. aku minum jer... heheheh.. then malam tu aku lepak umah aseng jerrr...

25 Nov, aku biasalah... pagi-pagi lagi turun cari sarapan... nasi lemak ngan milo kosong panas... lepas sarapan dalam kol 10 pagi aku terus drive ke Taman Botanikal, Ayer Keroh, Melaka... actually kena daftar kol 8 sampai 1030 pagi jer.. tapi aku sampai dalam kol 12.30... hehehehe... bagus tak aku... hahahahaha.. sekali-sekala apa salahnya klau lewat.. maklumlah orang jauh... kuang.. kuang...

sampai terus diorg suruh isi borang dan taklimat pun alaa kadar jer...then aku dilantik sebagai makcik kantin.. adoii... takper.. takper... so bermulalah sesi kenal mengenal dan yang pasti diaorg ni sporting.. walaupun dalam kumpulan aku tu ada sorang dua yang membosankan... so hari tu kami akan tido dalam khemah @ tent.. heheheh.. hari pertama pelajaran adalah tentang khemah, perkhemahan, apa itu rekreasi dan serba sedikit tentang daun-daun serta herba-herba dalam hutan sehinggalah ke malam...


oops aku terlupa tentang jurulatih... jurulatih-jurulatih adalah dari Persatuan Rekreasi Malaysia yang berdaftar dengan Kementerian Belia & Sukan Malaysia... dan sememangnya diiktiraf... heheheh.. biasalah... aku lewat so mmg tak kenal sangat jurulatih... antara jurulatih En Hassan Maslan, Presiden Persatuan Rekreasi Malaysia dan juga pemilik REDTMA... wah.. hebat kan beliau... hhehehe.. jurulatih lain.. Pn Irdayati, En. Ishak, En. Faizal, En. Khairul Ashnawi, En. Malek, En Hassan Ali, dan... tu jer kot... hahahhhaa...

kelas hari pertama memang agak BOSAN... hehehhe... boring giler... dah lah tu mana leh keluar... aku baru ingat nak roger2 adik aku... hehehhe... nak suruh dia belanja makan McD.. hehehe... habis kelas malam tu terus siapkan buku Log.. nilah 1st buat buku log.. terperincin kena buat.. DETAIL!!!.. masalahnyer... sorang jurulatih suruh buat mcm ni... sorang jurulatih suruh buat mcm itu... sorang lagi jurulatih suruh buat mcm lain plak.. mana satu nak dgr... last-last aku buat sukahati aku dan aku rasa perlu... siap lukis gambarajah.. malas nak tulis2 dah... hahahahhaahah.... wink.. wink..

belajar lipat khemah... nona ni tgk gambar plak.. orang suruh berlakon jer... ishhh...

ramai plak yg dok interframe nih... ish.. ish.. tulah pantangnyer klau aku kuarkan kamera yg tough itu... heheheh....

en yusof @ usof santorian.... oopss...! yes he is my senior.. 1st batch diploma dan degree kat UiTM sport rec... hehehe... aku plak 4th batch dip dan 3rd batch degree.. huhuhu... dia terer CPR dan most buat pshysiologi kot.. tak sempat nak tanya khabor dia... whatever it is... he is PRO...

so pagi tu 26 nov, kami kat kelas teori CPR dan bantu mula.. then praktikal terus CPR.. aku, wan dan penghulu takleh buat sbb.. aku mmg ada CPR course dan wan ngan azhar aku tak tahulah... lagipun en usof yg tak kasi kami buat... tahu tak apa dia suruh kami bertiga buat...? berlakon jadik mangsa... hahahahaha...

so after rest 5 mint.. aku jadi mangsa gigitan ular, wan cedera di kepala, azhar (penghulu) lemas... hahhah... pak ya (JL) jadik mangsa jatuh... dan paling penting munculnya senior aku gak en saiful (pegawai sukan UTeM)... dia jadi merapuu.. means panik lah... semuanya menjadilah... aku siap kena amaran lagi.. JANGAN GELAK!!... hahahahaha...tapi aku tak bleh.. aku nak gelak jugak bila diaorg angkat aku nk keluarkan aku dari hutan.. hahahahaha... lama rasanya tak kena angkat.. hehehehe...so boleh dikatakan simulasi itu kureng berjaya sbb semua penyelamat panik... dan tidak tahu sapa yg perlu diselamatkan dulu... hehehehe.. but itukan pengajaran untuk semua.. mesti bijak dan ada sorang kena lead...

so petang itu kami belajar tentang peta dan kompas... heheheh... subjek yang aku suka sangat... tak tahu kenapa tapi aku memang suka sangat ngan peta dan kompas ini... tapi malangnya aku selalu tersasar kalu buat compas matching ni... tahu guna... tahu bgmn nak elak halangan... tahu nak kira... tapi ntah selalu gagal bila buat praktikal kat hutan atau survivor.. hmmm... subjek ni di kendalikan oleh En Hassan @ Pak Asan...


so malam hari kedua datangnya seorang Jurulatih iaitu en malek.. macam soalan dia tanya.. like reflesment tentang subjek yg kami belajar pada hari pertama dan hari kedua... banyak soalan tertumpu pada rekreasi, khemah dan perkhemahan... yang buat aku boring soalan jenis terjah... ish... mulalah aku buat muka sposen dan boring... so kuarlah frog aku yg comel ini... heheheh... so malam tu kelas melalut... tentang disiplin lah... ttg KKJ lah... macam2 lah... dan pagi esoknya... kami kena denda... arggghhhh... org lain buat semua kena... tension aku pada mulanya... but then i accept!!

malam tu jugak belajar tentang cara2 nak packing beg dan tali ikatan dan simpulan... heheheh... aku oklah skit... aku ingat2 lupa dan aku kena sebut nama ikatan tu dalam english like clove hitch atau manuk... no BM at all.. semuanya english... yer lah aku kan ada kursus A&D dan penyelamat JPAM.. so banyak tahu dalam malay.. kurenglah skit hafalan untk english... so belajar balik.. refleshment btul2... yalah aku dah tinggalkan dunia PLKN dan menyelamat dah 3 tahun... so jarang buat menyelamat dan lama tak attach kecemasan... hmm... itulah gunakan reflesment course... heheheh... bukan nak tunjuk lagak atau pro tapi.. belajar kembali dan timba pengalaman.. hehheeh.. poyo kan aku... hahahaah... dan aku belajar tentang ikatan Hunter knot... heheh... gara-gara aku tidak pandai en faizal @ Pak Ya kena hold ikatan lain... heheheeheh... en malek, en khairol ashnawi pun turut sama-sama mengajar aku dan kenkawan yang lain... hehehehe...

malam tu tido lewat kol 4 pagi sebab kena  wat buku log... aku biasalah... lukis jer... malas nk tulis bebanyak... tahu tak aku dapat berapa buku log aku 1 per 10.. ish... bukan aku jer... semua dapat sama... nak kena ni... geram gak aku... takper.. takper... kena rileks.. layan jer... heheheheh...

clove hitch, end knot dan figure of 8 loop.. heheh..

hari ketiga... 27 nov, pagi2 lagi en malek mengamuk... dia suruh cari botol kosong... dan gantungkan kat name tag kami itu... alasan dia ada peserta yg tak pakai name tag... lagi satu klau selepas ini mana buat kesalahan.. penghulu dan penghuluwati yang kena... adoii.. kesiannya.. macam zaman aku buat kat budak2 PLKN plak.. hehehehe... aku kan dulu JL Fizikal siap ngan disiplin lagi.. hehehehe.. itu dulu.. zaman dulu ketika PLKN masih memerlukan khidmat setia ku... itu dulu k.. dan aku lupa nk mention yg tempat aku kursus ni dekat ngan PLKN Ayer Keroh tempat aku jdi JL.. heheheh... so aku tahulah serba sedikit kawasan ni... tapi aku diam jer.. malas... low profile sudayyy.. so back to story... pagi belajar tentang tali, dan peralatan A&D... basic tali macam jenis-jenis tali.. peralatn A&D mcm crab or snapling, figure of 8 dan mcm2 lagilah... dan paling penting belajar nak buat anger... aku lupa yang ini.. tambah lagi bila nak buat Z sistem untk flying fox... hehehehe.. then buat praktikal.. hehehhe...

petang tu kena g wall climbing... huahauahuahuahauhaua.. inilah scene yg aku nak elak... kena wall climbing... aku mmg tak suka wall climbing ni.. xder jiwa langsung... klau korang semua nak kutuk aku, kutuklah... tapi memang aku tak berjiwa dengan wall climbing ni... 

aku tgh cari alasan bagi melepaskan diri... 

aku takut sebenarnya nak wat wall climbing ni... naper...? biarlah rahsia... memang aku akui aku tak pernah dan mmg tak pernah memasang cita-cita tentang wall climbing ni.. aku takder hati... en malek, dok tgk jer aku ni.. dia selalu ckp kat aku 'kamu ni selalu ada jawapan kan.. then mesti ada soalan...' heheheh.. what to do.. itulah aku... klau tak tahu tanya... klau tahu pun dan xjelas aku tetap tanya... hahahaha... poyo lah erk.. what that's.. hahahah...

tgklah... aku dah ready pun dok cari alasan lagi.. hahahha...

akhirnya.. en malek dok kat depan aku.. siap guide aku lagi... dekat plak tu... bukan apa.. senang klau dia nak luruskan kaki bila aku tak nak naik... hahahaha... aku jatuh beberapa kali bila panjat 5 hingga 6 langkah... akhirnya dalam 3 kotak aku sampai.. then aku bagi isyarat nak falls.. heheheh.. dah la tu buat syarat jer... padahal aku xfit.. berpeluh gak lah aku... hehehehe... nak kena fit balik badan aku ni... hehehehe... masih kureng ke'fit'an aku... huhuhuh...

giliran mamat ni plak.. si wan.. ehem3 ngan nona... hehehehe.. sorry wan... gurau jerrrrrrrrr....!!

inilah nona manis... hehehe.. dia pun tgh cari alasan gak... hahahahah...

panjat... jgn tak panjat... heheheheehe

kali ke-2, en malek suruh aku mencuba wall baru.. wall tu banyak skit tempat untuk pijak dan pegang... blehlah... aku sampai kat penanda REDTMA ni... then aku penat... so falls lah.. aku mmg tak minat so... buat alaa kadar jer... buat syarat jer... ampun yer en malek... memang tak minat ngan wall climbing.. tak chellenge langsung.. mungkin aku kena g wat wall climbing kat gunung baru ada challenge.. hehehehe...

lepas aku turun.. ada gak yg pasang minat... si sani berjaya melepasi REDTMA itu... tak tergugat okayyy... sebab ini bukan kepakaran dan kemahiran aku... hehehehe...

lepas buat abseling, kami kena berkayak plak... hahahaha... yuk.. kita berkayak.. memasing berebut gak... aku naik ngan sani... kayak kami tak straight peginye.. ke kanan ke kiri... melelong.. tapi mmg balance.. so akhirnyaen ishak @ pak sahak ckp kayak tu tak balance.. hmm.. mungkin aku berat kot... sani ringan kot... hehehhehe.. tapi lama-lama ok...

yg tertonggek tu yazid.. aku ngan sani (duduk), berdiri; amir, kak lin, chem dan wan...

oklah.. cukup dulu setakat ini ok... malam ni klau free aku sambung.. k geng.. daaa...

Monday, November 1, 2010

Angkasawan Bintang



salam adidas...ok tak tajuk entry kat atas tu... hehehe.. nak kata skema ngan angkasawan tu taklah.. seronok ke jadik angkasawan ni...? ntah lah...

actually takder apapun.. cuma nak story tentang trip aku baru-baru ni ke Gunung Bintang... trip ke Gunung Bintang ni dah berminggu-minggu dirancang oleh geng KKCJ dan ketua nya adalah En. Azam dan dibantu oleh Cik Yatie... aku, israa, isz dan am hanya menumpang jer ... pada mulanya aku malas nak g sebab kekurangan budget, kesibukkan tugas-tugas hakiki dan aku kureng FIT skit... yalah... kerja ofis banyak so aku jarang bersukan... balik dr ofis pun kekadang kol 7.30 malam... jadik aku pegi sebab 2 org student aku yg bersusah payah tambahan plak ngan kenderaan yang kurang mengizinkan... keta takder... so takkan nak g ngan moto 125Z aku tu malam2.... ishh bahaya... tidaklah aku.... tambahan plak 20 dan 21 Okth lepas aku ke Jitra sebab kena 'paksa' main golf... tapi tension nya taklah mcm tension main bowling hari tu... hehehehe...

so 21 Okt, balik dari Jitra dan sampai umah pun dalam jam 9 malam... kebetulan batery hp aku KONG terus, aku chargedululah.. dalam 5 min baru aku on... huhuh... so dalam penat itu aku masih berharap takder kenderaan dan mereka dah pegi dulu, jadik aku tak perlu pergi tapi sebaliknya berlaku... 2 org student aku tu, isz dan am sanggup tunggu aku sampai umah dan packing... wahhhhhhh.... tension2... kena pegi jugak...!!

jadik aku sms israa, mtk dia dtg terus umah aku dan bawak barang2nya.. aku mula packing beras, sardin, bolognise, maggie, cooking kits,head lamp, roti (aku amik yg berlebihan dr main golf)... dan yang penting sepasang baju tdo dan inner serta baju hujan... yang penting beg aku lah... dalam kol 9.45 aku dah siap packing bersama israa... sambil tunggu aku makan burger yang dibeli oleh isz... dalam menunggu itu aku, sempat menggoreng ayam... aku nak makan kat Bintang nanti... hehehehehe... isz plak telah membeli twister... heehehehe... so twister tu kami akan buka bila kami confirm menjadi angkasawan di bintang... hehehhhe...

dalam jam 10 malam, keta honda hitam milik syah dan cik yati menjemputku dan israa... wahhh.. satu keta 6 orang.. fuhhh... nasib baik takder sekatan polis... klau tak comfirm kena ehhh... adoiii... then kami gerak ke SP dan menunggu 2 buah keta lagi... so sekali jalan lah... lagi pun aku akan tumpang kereta en. azam... heheheh.... dalam jam 1030 malam tu kami makan di Medan Selera Taman Ria... aku yang diet just minum jer... begitu juga israa... yang lain mmg makan... kami berborak sambil berkenalan sesama kenalan baru... lepas terus gerak ke Sg Sedim... perjalanan akan mengambil masa lebih kurang 1 jam.. dalam perjalanan aku terlelap seketika dan... kereta yang dipandu oleh apek tersilap masuk laluan... huhuhuhuhu... so aku suruh HITEC.. pastu 2 keta lagi mengekori kami... masing-masing berpusing ditempat yang sama dan masing2 nak tentukan arah utk keluar dr situ.. hahahaha... so malam2 tu dalam jam 12 malam kami dok berpusing2 dalam tu... aku suruh apek pegi isi minyak kat petronas memandangkan minyak keta dah kureng... rehat seketika dan cari jalan serta apek dan syah call kengkawan mereka yg menunggu di Sg Sedim.. hahahaha... macam-macam dugaan betullah nak jadik angkasawan ni... hmm... so bila dpt panduan skit aku on GPS hp aku... haaaaa... baru dpt.. so kami ikut jer arahan dari GPS tu dan akhirnya kami sampai... hehehehehhe... sampai jer kami disambut oleh sorang guide... then memandang kami dah penat so kami tido di campsite... tido dalam dewan.. ehehehhe... amik sleeping beg dan bantal angin aku, aku dan israa terus lelap dan tido... pagi esoknya dalam 6.00 pagi aku dah bangun... sejukkkkkk.. weiii...

22 Okt, lepas bersarapan nasi lemak yang dibeli oleh salah seorang guide kami, kami buat warm up... dalam sambil itu masih lagi packing barang dan aku kurangkan makanan dan cawan tin yg aku bawak.. seliper aku tinggalkan dan aku pakai sandle jer dalam misi tawan bintang ni.. huhuhu... sebenarnya aku terlupa bawak kasut getah.. hehheheeh... nak tahu..? aku gamble sebenarnya pakai sandle... huhuhuhu... tapi aku risau gak sebenarnya bila pakai sandle.. yelah.. ni first time aku pakai sandle g naik gunung... huhuuh.. after warming up, beg2 semua naik 4x4 salah seorg budak luar yg join trip ni gak... so malas nak citer betapa belagaknya dan sombongnya nya 3 org jejaka ni... yang join trip dan hanya guide3 jer yang tahu... hehehehe... so forget it ok...




so lepas 4x4 antar beg, kami plak yg naik ke atas tempat permulaan pendakian banjaran itu.... mcm naik roller coaster.. heheheh... lepas semua dah kumpul, guide yang bernama hafiz memberi sedikit taklimat dan memperkenalkan beberapa guide lagi iaitu kalam dan syam... syazwani, normie dan zol hanya backup... nak kutuk skit guide backup... hahahah... fitness out dan mental koyak rabak..!!! hahah...



dalam jam 9.30 pagi kami memulakan perjalanan.. aku, israa, edham dan isz berada di tengah-tengah... so taklah jauh kebelakang dan tak pula ke hadapan sgt.. sebab aku release tension dan santai jer trip ni.. hehheeh... so next stop ialah waterfalls... dalam 3 jam perjalanan tu, berbabagai citer kuar... group depan kkcj dah agak mental.. group aku memang laju tapi kami still maintain sebab... yalah... israa ni beginner dan first lak.. takkan nak suruh ikut step aku... ehehehhe... lama kelamaan group aku dan berada di depan dan 3 orang budak kkcj iaitu nisak, fizza dan shah.. syam (guide) pun ok jer.. banyak gak tolong kami bagi semangat... hahahaha... mental sebenarnya sebab dia terpaksa slow bila tengok kami slow... heheh... akhirnya kami sampai di waterfalls dalam jam 12.30 pm.. 


rasa sejuk jgn cakaplah... ada gak yg mandi tapi... aku tidaklah... sejuk..!!
mulalah sesi bergambar setelah selesai makan... hehehhe..

jgn salah sangka... amacam..cantik tak view kat belakang aku nih....


aku begitu takjub tengok waterfalls yang tinggi dan air mencurah-curah... so apa lagi... lepak sambil makan tengahari... sedappp... sambil makan kami tunggu yang lain sampai... dalam jam 1.30 petang... group ke-2 sampai termasuk 3 org jejaka tu... hmm... then 2.30 petang kami terus gerak ke camp site yang dianggarkan lebih kurang 6 jam itu... klau laju mesti sampai awal sedikit... hehheehehe... so yg slow akan ke depan dulu... yg agak laju kebelakang... dalam perjalanan memasing diam... penat kot.. hanya dengar suara guide jer.. group aku dok bersembang-sembang santai sambil layan guide syam... kesian dia ckp sengsorang... hahahaha... 

lama kelamaan group yang depan slow dan banyak sangat berhenti lama... guide syam, aku, israa, isz, edham, shah, fizza dan nisak mula kedepan... aku slow kan langkah ku sebab tak nak nissak kebelakang... just maintain tapi tidak berhenti... aku tengok isra dh slow... tentu dia menyesal ikut aku.. heheheh.. but no paksaan at all okay... then group terpecah kepada 3.. kami berhenti seketika bila merasakan group ke 2 ketinggalan jauh... lepak sambil minum dan makan coklat.. guide hafiz tertekan bila aku mengeluarkan sengaja aku menayangkan benda alah itu... mereka tidak lagi mengetahui tentang ayam grg, twister, dan epal dalam beg aku dan isz... hehehehe... so dalam 10 min kami meneruskan perjalanan tanpa berhenti... 

shah yang dok tgh buat sedutan untuk menghilangkan dahaganyer...

gula-gula yang hampir mementalkan guide... hahahaah...


rehat seketika sambil mencuci mata melihat permandangan dari banjaran bintang....

pacat yang gigit sampai xnak lepas kulit ku... eeeeee....
 
akhirnya dalam 6.30 petang kami sampai di campsite Puteri Bunian... aku terus arahkan edham dan isz mengikut syam utk mengambil air yang jaraknya 30 meter ke bawah... heheheh.. aku dan israa pasang khemah dan hammock utk edham dan isz... hmm... then mula prepare barang-barang makanan untuk masak... pada masa yang sama group ke-2 sampai... hehehe... kesian aku tengok diaorg... hmm... then aku masak sambil israa membantu aku... israa pun tak banyak bercakap mungkin penat kot... akhir sekali aku masak air teh... hehehe... guide syam yang telah mementalkan kami, aku secara tak sengaja telah kasi gram bercampur gula kepadanya untuk di larutkan dalam air teh... hehehee.. teh itu masin..! so kami pun sama... hmm... orait per.. menggantikan air garam dalam badan yang hilang itewwww... hehehe... edham dan isz membantu en azam dan shah untuk buat unggun api... menu kami malam tu ayam goreng, sardin spagetti, teh o kureng masin, dan nasi putih... masa makan guide syam dan hafiz teruja tengok hidangan kami... bekalan makanan diaorg dekat guide kalam yang bawa group yang terakhir...hmm.. kami ajak makan bersama tetapi mereka nak tunggu group kalam sampai... jam 8.00 malam diaorg sampai masa aku tengah makan... so tinggalkan beberapa ketul ayam goreng, sardin dan nasi 1 mestin kepada guide... alhamdulilah... lepas makan aku lepak untuk memanaskan badan... aku suruh israa swap dan tukar pakaian tido dahulu.. sambil itu aku buatkan cucur ikan bilis segera... haaa... makan lagi... en azam dan studentnya sudah senyap masuk dalam khemah.. mungkin sebab penat begiru juga cik yatie... hanya aku, edham, isz, israa, dan guide-guide jer yang masih lepak kat luar... hmm... lepas makan, aku simpan barang-barang makanan elok2 termasuk minyak... sebab beruang amat suka sangat ngan minyak masak ni.. hehhhe... then kol 1130 aku terus masuk tdo lepas swap dan tukar pakaian...

esoknya 23 Okt dalam 6.30 pagi aku dah bangun... tukar pakaian dan keluar masak air.. nak breakfast air milo ngan nestum.. roti pun ada.. kebetulan isz dah bangun dan kejutkan guide serta en azam... edham pun sama... tapi ada yang tak bangun... hmm... letih sangat kot.. kami sarapan bersama guide hafiz, nami, kalam dan syazuan... dalam jam 8 pagi kami bergerak terus ke Puncak Bintang... smabil membawa twister epal dan oren, epal dan roti bersama gardenia... heheh... geng2 guide masi tak percaya bila kami bagitau kami membawa twister... hehehe... but it okay... yang naik ke bintang hanya aku, israa, isz, edham, fizza, nisak, shah, en azam, nami, kalam dan syazuan... guide syam tak ikut sebab masih tidurrr.. budak2 KKCJ dan 3 orang jejaka tu tak ikut... ntah... malas nak cakap.. sombong tak bertempat... hmm... 
aku dan isra... baru di bonzai... detik-detik untuk menjadi seorang angkasawan bintang... heheheh....


kamilah... baper org jer naik... hmm...

trek yang mencanak...

sepanjang pendakian yang dianggarkan lebih kurang 1 jam 30 min untuk sampai ke puncak.. mencanak memanjat tebing-tebing itu... sambil itu aku dok terfikir tentu aku agak mental bila nak turun nanti... huhhuh... so kami sampai puncak bonzai jam 8.40 pagi..


baru pra-angkasawan... level terakhir.. lagi 500meter aku bakal menjadi angkasawan Bintang... yeayyy..

gambar dulu... time ni kami tgh tunggu si nami ngan Syazuan yang belum sampai...

lepas amik gambar terus turun puncak sedikit dan panjat lagi untuk sampai ke puncak Bintang Kecil.. 45 minit perjalanan kami sampai.. ambil gambar sambil tunggu nami dan syazwan sampai.. huhuu... lama gak tunggu diaorg.. nami dah mental kot... dan ko 10 macam tu nami sampai... pada mulanya dia nak stay di situ saja sebab dah tak larat... aku arahkan isz mengeluarkan twister... masin-masing begitu teruja untuk membuka nya tapi tidak.. habuan untuk merasai nya apabila kami menjadi angkasawan pertama ke Bintang.. heheheh... akhirnya nami mengikut kami ke puncak Bintang... begitu teruja dia... dan aku teruskan pendakian dalam 20 meter bila kalam berhenti untuk berehat.. akhirnya aku lah wanita pertama menjadi angkasawan bintang pada jam 1050 pagi... yeayyy! ke-2 isz dan ke3 edham dan israa ke-4...  ambil gambar untuk twister dan epal.. 


berebut masa ni nak bergambar... biasalah.. adegen tarik menarik untuk no 1 angkasawan... hehehehe...

oops... tak nampak muka edham... isz lah tu.. kalam dan syazuan pun nk join sekali... kata mereka yang dah naik Bintang 20 kali, inilah 1st time diaorg amik gambar dan minum twister... hehehe..


 
celebration together...

raban tu pinjam kat en azam.. hehehe..

 huraayyyyy..........

tak tahu lah... pasni israa nk ikut ke tak aku pun tak tahu... hmm....


then lepak-lepak sambil minum twister atas kejayaan kami... hmm... inilah gunung ketiga aku bersama twister dan frog dalam tahun ini jugak.. hmm... lepas makan, lepak dan ambil gambar, kami bergerak turun ke camp site.. 


aku makan gak share ngan israa... nasi ngan ikan pekasam... hmmmm.... 

edham tengah pulun makan nasi putih ngan ikan pekasam...


dalam 1200 tengahari kami sampai.. tengok semua dah siap makan, dan berkemas.. geng2 guide baru lepas makan bermenukan ikan perkasam.. huhuhu.. lauk favorite tu... then aku mengemas khemah dan packing bersama isra... isz dan edham masak maggie untuk aku.. then makan siap-siap untuk turun... group slow yati ke hadapan... tapi aku jugak kehadapan.. sebab memang aku slow gila time nak turun.. guide hafiz beberapa kali menoleh kebelakang sambil berleter... hehehhe.. naik laju, nak turun slow.. huhuhu... 


uiks mental nampaknya... memang pun... aku tak penat langsung masa turun tapi aku slow... aku takut injured jer.. huhuhu... so dalam 3.30 petang kami sampai di waterfalls.. aku cepatkan langkah ku kerana tandatanda huja akan turun.. kami perlu melepasi air sungai itu.. hmm.. sampai aku masak maggie dan makan roti... menghabiskan makanan yang berbaki bagi meringankan beg... aku dan isra sempat lagi tido sambil tunggu group lain sampai... mereka sampai lebih kurang 4 petang... kebetulan huja  turun dengan lebatnya... dalam jam 5.30 petang kami terus kan perjalanan turun ke bawah dalam hujan lebat itu... aku, edham, israa dan edham berbaju hujan.. perjalanan mula perlahan apabila salah seorang 3 jejaka perasan tu injured.. dah la injured tapi naper dok belakang... ishh... geram aku wehhh.... dah group aku di belakang sekali dengan kalam, syam, syazuan... adoii.


perjalanan kami semakin perlahan bila hari merangkak malam dan hujan masih tidak berhenti... air sungai kami redahi bersama-sama supaya tidak ada yang hanyut.. jejaka yang injured tu paksa diri dan hampir jatuh.. en azam nak buat streacher jer tapi aku halang sebab dia masih boleh berjalan... aku memberikan knee guard aku kepadanya... so aku xder backup... kol 9.00 malam kami sampai di laluan tanah yang bersimen itu... di situ yang injured balik dan tumpang motor guard ke base camp... yang lain berjalan kaki...




hmm... akhirnya dalam 1030 malam kami selamat sampai di base camp iaitu syele @ hostel Sg Sedim... lepas aku siap2 mandi, aku cari jejaka yang injured sbb nak mintak balik knee guard aku tapi... israa jumpa knee guard aku di dalam tong sampah... eeeee... mendidih darah aku... dalam hati aku bunuh jugak budak tu... menyesal pun ada tolong dia... eeeee.... tapi aku malas nak layan... karang lagi sakit hati aku.. sambil lepak aku makan coklat yang israa hulurkan... then settle, 1130 malam, en azam hantar aku, edham, isz dan israa balik ke Sg Petani.. dalam kereta... kami saling bercerita dan mengumpat.. pasal ada org sesat lah, cakap besor lah... dan mcm2 lagi...


aku sampai merbok jam 2.00 pagi.. hmm.... ngantuk amat sangat... dah lah pagi tu gak aku nak kena bergerak ke KL... hmm... aku ada kursus Jurulatih Rekreasi Level 1 & 2 di Ayer Keroh, Melaka...


oklah... aku stop kat sini dulu... nanti aku cerita tentang kursus aku eh... kursus aku tu ada ceritera yang tersendiri... dan seronok sangat...


--- impossible is nothing ---