Sunday, May 22, 2011

G7 - Gunung Tahan

salam....

tertangguh entry ini... minggu lepas dalam projek Jejak G7-Gunung Tahan 2011 telah pun selesai.. Misi berjaya... so UiTM Kedah telah pun menawan 3 gunung dalam  Jejak G7 ini... iaitu Gunung Chamah (7121 ft'), Gunung Ulu Sepat (7089 ft') pada tahun 2010, Gunung Tahan (7186 ft') tahun 2011 dan Gunung Korbu (7162 ft'), Gunung Gayong (7129 ft'), Gunung Yong Belar (7155 ft') dan Gunung Yong Yap (7113 ft')tahun 2012 InsyaAllah... tapi ini semua baru perancangan..

dan aku tidak tahu samada aku masih berupaya dalam trip ini... adakah aku masih berada disini atau posting di lain negeri... semuanya kemungkinan yang akan berlaku...

kat sini aku details kan skit tentang pendakian ini... 


Pegawai Sukan, En Shahrin memberi sedikit ucapan dan pesanan bagi mengantikan TPHEPA dan Rektor UiTM Kedah

nizan dan lokman yang kyusuk mendengar...

penyerahan bendera UiTM kepada Mohd Ismail (Isz) sebagai ketua pelajar..


peserta bergambar bersama sebelum bertolak..

9 mei - bertolak ke Merapoh.. singgah di Petronas Gombak amik 2 orang student iaitu chunk dan ajik... heheheh.. 2 orang anak manja... hehehehe...



10 mei - sampai di Merapoh jam 5.30am.. kami tido di dalam bas saja... malas sudah mahu kemana-mana.. 6am solat dan pembahagian makanan yang tertinggal... acap ada kematian...


pemandu Pak Latip dan Pak Non sedang bersarapan....

pak teh 4WD...

aku @ kodok...

wafa dan aku... 2 org je pompuan dalam trip ni..

7am - kami bersarapan di gerai makan yang berdekatan.. hmm.. pagi2 lagi aku, nizan, isz, wafa mencari nasi kerabu.. dalam 8.00 am, pak teh 4WD bersama pembantunya datang mengambil kami..

abe ej @ nizan...

aiman..

ajik

ini kali pertama aku bertemunya.. sebelum ni hanya bercakap di telefon saja.. hehehe... 2 4WD yang datang menjemput.. aku cepat2 mengarahkan student aku angkat sauh naik 4WD dan tgglkan brg2 yang tidak perlu dalam bas UiTM... hmm...


8.30 am - kami bergerak masuk ke Taman Negara Sungai Relau.. sampai disana En Jaie telah menunggu kami.. wahhh... so disini lah prosedur yang perlu di patuhi dan antara yang aku paling mengelak ialah pemeriksaan barang2... dengan erti kata lain kami perlu punggah kembali isi dalam haversack kami itu... susun elok2... 

biasalah... aku orang pertama yang kena declare barang... so mcm2 lah.. itu la.. inilah.. baper plastik termasuklah pakaian... adehh... so ikutlah.. nak bagi cepat skit kan.. lepas tu aku kena g pej taman negara utk pembayaran pulak... permit, guide, kamera dan lain2 lah... so settle aku lihat en jaie memberi sedikit taklimat sedikit..


mengira plastik ke wafa... ahaksss...

banyak nye makanan....

abg zul menerangkan laluan ke Puncak G. Tahan...

student lelaki...

tak sabar-sabar nak masuk...


10.00 pagi kami bertolak terus ke Kuala Juram dengan 4WD.. hehehe...pakat-pakat berebut nak dok belakang termasuklah aku.. hehehehe... yalah semuanya xnak melepaskan peluang...


sampai kat gate masuk, kenderaan berhenti.. melompat aku turun... hahahaha... terpaksa lah pembantu pakteh tunggu... budak2 aku terkejut... hahahhaa... aku berlari-lari anak pergi ke Taman Negara.. hahahah... ceh ada jugak yang mengikut.. nak bergambar... aku tak kisah cuma... mereka ni kurang alert... hahhaahah... mmg nak kena ngan aku jup lagi...



inilah roller coster yang membuatkan aku gementar.. ingat lagi tahun lepas.. masa tu En Jaie yang hantar aku, garfu, awie, along dan angah ke Kuala Juram.. heheheh... 4WD boleh mati di tengah2 nak naik bukit.. gelongsor ke belakang.. fuh semangat masa tu.. masa tu kami semua di belakang dan garfu dok depan ngan en jaie dok gelak2.. adehhh.. apapun semua itu pengalaman... hahahha...

mendengar taklimat dari guide abg aki...

sampai di Kuala Juran jam 10.40 am...so mendengar serba skit penerangan dari guide kami iaitu En Aki dan En Zul.. hehehehe... Abg Aki tu banyak diam dan first impression aku dia 'skema'.. hahaha.. awal2 lagi aku dah kutuk guide.. hahahaha... so guide bagi masa pada kami utkuruskan apa2 yg patut sebelum masuk trail... heheheh...

sesi menyumbat plastik hitam utk clean up nanti...

susunan beg kami... mana satu beg kodok?

we @ UiTM Kedah..

selepas warm up dan baca doa, kami mula angkat sauh masing-masing... wah beratnya sauh aku... huhuhuh... tapi dah biasa... hhuhuhuh...

kira dulu baper orang...karang ada yang ngelat...


1045 am - mula gerak masuk trail Kuala Juram... kali ni abg zul sudah kedepan... jalan terus jer.. hehehehe... sambil bersembang2 dengan ku.. 


wafa dan abe ej @ nizan...



kami bertemu anak sungai yang pertama... so memasing muka agaklah... awal2 lagi dah basah... aku biasalah.. redah jer... heheheh... aku sempat snap beberapa keping aksi diaorg.. hahahha...


mengharungi sungai... xdalam sgt sbb 2 hari dah tak hujan..



satu persatu anak sungai kami redah... dan sengaja aku mentalkan diorg bila diaorg asyik tanya "akak ada lagi ke.." selamba je aku jawab "a'ahhh.. ada lagi... 7 semuanya sampai kita jumpa Kuala Luis... hahahahahha... abg zul yg mendengar senyum jer... hahahaha... tanya lagi...


nizan dan aku...

take 5.. huhuhu..


naik turun... jalan then berhenti gak aku beberapa kali sebab... beg chunk tidak di'packing ngan baik... hmm... last sekali aku masukkan belanga ke beg aku... dan aku tidak lupa pada isz.. dan hamdi.. diaorg agak slow... rupa-rupanya hamdi cramps.. dan brg isz agak banyak.. so aku tlg bawak camera dia.. gantung pada beg aku... takper2... nak turun dari puncak terutama dari kubang nak ke kem kor korang kena bawak beg aku plak.. hahahaha...


dan setelah meredahi 4 sungai kami sampai di Kuala Luis...


1245pm - sampai di Kuala Luis.. guide abg zul suruh rehat 1 jam... solat subuh dan sapa nak mandi2... aku pulak cepat-cepat keluarkan stove dan gas serta periuk utk masak air.. just alas perut dengan biskut...


milo panas... sblm g solat...

muka penat sbb tak dapat tdo lena dalam bas... hehehehe..

2.00 petang kami bergerak kembali ke Lata Luis... bergerak perlahan-lahan dan aku sengaja memperlahankan step aku sebab hamdi dan isz.. rupa-rupanya abg art pun mcm dah penat..


4.30 pm - sampai di Lata Luis... hehehe... aku tunggu sekejap ngan budak2 aku dan staf yang agak slow... but its okay.. as long as diaorg tak cakap menyesal sudah...


wah... katak ku tak mo tertinggal utk bergambar...


berhenti sekejap sbb nampak air terjun...

again.. dan aku dah mula pakai knee guide...

peace...

5.25pm - kami sampai di Kem Kor.. wah best2.. sebab 'pot biasa aku masih ada... dan takde group lain sebelum kami mendaki.. hehehehehe... best2... so tak payah nak rebut2... elok jer sampai aku mula letak sauh.. bukak dan pasag khemah dulu.. sambil itu aku arahkan makanan dikeluarkan dan letak atas groundsheet isz... bagus betul adik aku itu...

potong bawang... for SALE!


lepas solat, aku terus mula aktiviti memasak... aku mula keluarkan sebahagian ayam goreng yang aku bawak dari rumah... aku masak nasi sambil abg art tolong tengok nasi.. heheheheh... dan nizan nak masak kari ayam... so menu malam nasi putih, sayur kobis plus cendawan grg, kari ayam dan sambal telur... best..!!!


7.45pm - hujan mula turun.. kebetulan kami baru selesai makan... hehehe.. so tak dapet lah nak lama2 borak... lagi plak kami agak keletihan kerana kami penat tido dalam bas sepanjang perjalanan dari Kedah.. so tido awallah.. kecuali ada yang lapar malam tu aku suruh diaorg makan maggie jer.. hahahhaha... malam itu jugak aku asingkan makanan yang perlu dibawa sepanjang 2 hari ke puncak... heheheh.. ringan beg..


10.30 pm - tutup lampu n tido...


note perjalanan Sg Relau - Kuala Juram : 13km
                Kuala Juram - Kem Kor : 13.5km




110530 H Mei - aku dah bangun.. mcm biasalah.. time tu alarm korea dah memekik.. hahaha.. bangun dan lepak2 kejap sambil tggu masuk waktu subuh kejutkan wafa.. lepas solat dan tukar baju, terus keluar untuk buat sarapan sebelum gosok gigi.. hahahah.. 

packing khemah dan brg2.. dan tinggalkan barang2 makanan balik di Kem Kor... kemudian abg zul dan abg aki menerangkan laluan trek yang begitu mencabar mental... antara laluan trek iaitu Bukit Good Morning dan Bukit Kembang Hidung @ Bkt Tak Sudah... hahahaah...



9.00 am - kami mula bertolak.. perjalanan hari tu 6km ke Kem Kubang... hehehe... semangat aku hari ni... walaupun hanya 6km tapi tak semudah difikirkan... huhuhuhu... seperti biasa abg zul sebagai guide depan...

abg mie masih maintain... heheheh

aku pun dah agak berpeluh... ye lahh.. badan makin 'gemuk'... huhuhuhu... tapi still fit.. tu yang aku pelik...!


akhirnya sampai di Permatang pada jam 10.30 am.. aku tersenyum sendirian... yup disini lah aku gagal mengawal mental aku... dan mental aku terkoyak disini... namun aku masih boleh tersenyum malu pada bro garfu... huhuhu...

kami lepak seketika dan student aku mengambil gambar... begitu juga kodok aku yang amat setia... adeyyy...


5 minit kemudian, kami gerak kembali... satu lagi trek yang begitu mencabar bagi ku.. aku membayangkan trek yang sama apabila nak turun nanti dan... masalah yang akan aku hadapi... hamdi dah ok dari cramps.. laju gak dia... cuma isz... isz perlahan jer step dia.. memang dia akan slow apabila mendaki.. dan pernah tertinggal kat belakang.. so aku memantau keadaan dia... tapi still mengah...



dalam 1230 pm macam tu kami berhenti di tengah2 trails... hehehehe... just letak beg dan aku kuarkan mestin utk masak air dan makan biskut.. abg zul dan abg aku masing2 layan nasi goreng pagi td... so kami lepak agak lama... yalah rehat dan recovery tenaga.. sbb kejap lagi trek lagi mencabar... haahahahaha...

lapo ke nizan...?

passing skit2 bagi semua merasa... heheheh...

trek mencanak...

setengah jam kemudian, kami bergerak kembali... hahahaha.. aku lihat trek mencanak dan nampak puncaknya... kemudian sampai puncak bukit itu, trek mencanak lagi dan lagi... aku tak bilang pun cuma aku tengok tempat yang masih aku ingat iaitu puncak lepak tahun lepas... aku akan tahu Kem Kubang dah dekat atau tidak dan... mana puncak yang terakhir sebelum mendatar ke Kubang.. hahahah...

abg zamri dan abg mie... semput..?


waktu inilah dan ketikanya... aku mendengar keluhan dari kengkawan... "zan ada lagi ker.. bila nak habis ni... jauh lagi ke oii" aku gelak dulu waktu ni... sambil melihat puncak diatas dan tempat aku nak panjat... selamba je aku cakap "a'ah.. jauh lagi... lepas puncak tu ada lagi puncak... dalam 3 lagi..." hah ambik ko..! student aku dah gelak2.. saje aku kasi mental.. Lokman berkata dalam perlahan kepada ku "terbaik la, zan!" hahahaha... selamba jer aku sound " itulah... dari dok ofis, kena aircond, buat keje senang... korang gedik sangat nak ikut aku mai sini.. aku dah larang dan JANGAN IKUT tapi.. nak gak ikut..." hahahaah... abg mie, abg zamri dan abg art terkedu bila mendengar kata-kata ku... abg khamis tersenyum melihat ku... begitu jugak lokman yang dibelakang ku... aeman dan nizan tidak peduli kata-kataku... 


bila aku memandang abg mie dan abg art, aku berkata " ok ker... menyesal ke... nak patah balik ker..." sambil aku ketawa... cepat-cepat membalas kata-kata ku.."tak menyesal... ini semua mainan mental dan tetap gak follow..!" 

ya.. semangat itulah yang aku perlukan... aku tahu di belakang masih ada isz, chunk, baie, naqib, edham.. begitu jugak ajik yang sentiasa support staf... dan abg aki masih di belakang sebagai guide..

wafa... abg zamri tgh tekun memanjat...


abg khamis yang sentiasa tersenyum... hehehehee

aku pun nak buat muka penat dan lutut aku OK...

akhirnya sampai di puncak yang aku rasa macam dah last... then mendatar sehingga aku nampak ruang yang agak luas dihadapan, aku berlari sambil berkata ngan kuat kepada orang bawah "dah sampai...!" semua memandang.. "betul ni..!" wah.. cepat sajer diaorg naik.. heheheh...


3.30 pm - sampai di Kem Kubang jer aku letak beg dan bukak kasut dulu... pasang flysheet bersama wafa.. wafa pun dah semakin pandai memasang khemah walaupun dia tak henti2 ngan kamera.. hmm... 


sambil tunggu yang lain sampai, aku amik picture kodok hemcem aku dulu.. heheheh... lepak lah sambil melepaskan penat memanjat yang tak sudah-sudah tadi... sambil itu stabilkan mental staf dan student aku terutama isz...diam jer budak tu... risau aku!

kodok encem...

aeman yang mengah dalam diam...

chef kodok... tgh prepare utk tomyam campur no seafood...

semua keluarkan makanan bila isz bentangkan flysheet... hehehe... aku masak nasi sambil dibantu oleh nizan.. kemudian baie pun minat gak... so menu special mlm itu tomyam ayam + cendawan + carrot = tomyam campur... sambil itu aku buatkan air panas utk sapa yang dahaga dan lapor... sebab aku mendera nizan buat nescafe yang sedap... hehehe... tapi betul.. nizan buat nescafe mmg sedap.. lepas ni bleh suruh dia buat lagi... hahahahah (gelak jahat)..

memang waktu itu masih awal baru jam 4.00 petang.. so student aku dan yang lain g amik air kat bawah utk aku masak dan ada yang mandi... hehehehehe... aku dan wafa tak mandi ler... sejuk... xmoh... 2 org guide dok ngejek aku pun aku buat derk jer.. heheheh...

meh.. tolong aku masak... wafa ni... suka sangat amik gambar aku... tapi aku suka gak.. hahaahah

ha berlakon lah...

ayam grg yang bakal masuk dalam mulut aku... heheheeh...

 arm, chunk dan aku..

settle masak, aku swap dan terus tukar baju.. kemudian solat... lepas tu masak air dan lepak2 sambil layan erm buat unggun api... sian dia... api tak hidup2... sambil itu aku menghantar pesanan kepada Bos aku dan Pembantu aku... saat itu aku mmg teringat seseorg... seseorg yang sentiasa kekal di hatiku.. hurm.. bila wafa dtg so terisilah skit.. kemudian sorang demi sorang datang lepak.. 

wafa dan chunk...

dalam 6 petang aku ajak makan... abg zul dan abg aki menyertai kami... mulalah sesi kutuk mengutuk tapi tak menjadi hal lah...


lepas makan budak2 lelaki kena cuci pinggan mcm biasa... heheheh.. so aku cuma bersihkan apa2 yang patut.. dan yang lain dok bersembang ngan guide sambil berkongsi pengalaman... 

lepas solat aku masuk khemah, dan layan gambar bersama wafa.. hehehe... sambil itu terdengar suara kengkawan yang lain bersembang du unggun api dan... tetiba hujan... semua masuk khemah... hehehehe... ntah macammana aku juga terlelap dengan kenangan lalu...

note perjalanan Kem Kor - Permatang : 2.5km
                Permatang - Kubang  : 3.5km

baie dan isz yang kelaparan pagi2 buta..

12 Mei 2011 - jam 5.30 pagi mcm biasa aku dah bangun... nak keluar sejukkk... adehhh... nak xnak kena kuar.. aku nampak nizan baru nak solat.. lalu aku tunggu dia dan aku plak... dalam pada itu aku kejutkan student aku yg lain utk solat... wafa jugak dah bangun... alhamdulilah...

lepas solat terus aku masak air dan masuk khemah utk tukar pakaian mendaki... wahh sejukkkk...! settle aku terus buat cucur ikan bilis utk sarapan... sambil berkemas sambil bersarapan... tapi tak bleh gak sebab masing-masing dok keringkan flysheet dan khemah... khemah abg mie, abg art dan abg zamri dah jadi mcm kapal nasib bocor skit.. so diaorg alas ngan plastik hitam dan teruskan tido... huhuhuhuhu.... kesian diaorg..

hamdi, isz dan arm lipat fly dan ground...


so siap packing semua dan abg zul dan abg aki seperti biasa menerangkan trail hari ni dan menuju ke Puncak... hehehe... target tido di puncak...


bagusnya abg zul ni bila dia ckp trek ok hari ni dan becak sebab hujan... ahhahaha... taklah mendaki sangat mcm semalam... takdernyer... selepas Berlumut, ada satu lagi trek curam menurun 90' dan naik... hahahaha... tapi abg zul ngan abg aki ckp takder bila aku buat2 tanya... saje jer aku nak mentalkan kengkawan yang lain... hahahahaa...


memanjat lagi...


sampai Kem Berlumut take 5 kejap.. sebab masing2 nak bermain dengan burung2 di situ... aku hanya memerhati... tak berniat nak kaco... hehehehe... tak tahu kenapa... hati risau sebab isz slow dan mcm mengah... hurmm.. yang lain ok lagi...
lalalalala...

siap panjat lagi..

sampai kat sini edham dah meluru nak panjat... isz dan wafa di belakang... sebab selepas turun dari curam 90' tu aku dan edham terus bergerak... sebab masa tu ada 2-3 orang dah agak mental.. sebab jalan jauh... heheeh... so aku cakap perlahan-lahan skit jer lagi akan sampai di Bonsai... hurm..

Abg Zul sudah memotong aku... dan tunggu di Bonsai.. diam jer... mesti dia lapor... hahahaa... lagipun masa tu dah pukul 1... so aku ckp pergi dulu... nizan, edham, hamdi, chunk follow aku... trak aku ingat.. insyaAllah...

nizan, hamdi dan arm...

wafa..

nizan..


wafa dan isz dapat mengejar kami tapi mereka agak slow... so perjalanan diteruskan..

akhirnya sampai di Bonzai...


nizan setia menunggu milo...

isz, ajik, hamdi dan wafa.. belakang arm...

isz & arm..

chunk ngan mata jambunya...

akhirnya sampai di Bonsai jam 2.30 pm... hehehe... so bukak beg kuar dapur dan mestin.. masak air milo... cicah ngan roti.. sebab masing2 dah lapar... ubi yang aku rebus pagi td ada pada naqib yang belum sampai... sambil tunggu dan snap gambar-gambar gedik... hehehehehe... 

student mula bertanya mana satu puncak..? aku passing soklan itu pada abg zul... heheehe.. sebab puncak tak nampak.. yg nampak Bukit Botak jer.. heheheh... budak2 aku tak puas hati... sebab tu aku pass kat abg zul... heheheh..

baie @ azri

ubi keledek... habuan lunch...

hehehe..

aksi gedik ala 60an di Bonsai...



view di tutupi oleh kabus... huhuhu..

kodok @ scrlett

nik lukman sedang memberi rawatan pada abg zamri..

tetiba abg khamis dan abg mie sampai... bagtau aku abg zamri jatuh dan tergelecek bekas accident injured balik... aduhh.. aku tgk kecederaan itu... tapi lokman ada dan buat medical.. hmm... nasib baik aku bwk MA sama... heheh.. so ringan skit beban aku... 

aku buka beg abg zamri dan barang2 dia aku edarkan pada student aku yang laju... hahaha... 4 orang semua... alaaa.. bukan banyak pun skit jer... hahahah... rehat dan aku beri mereka minum utk hilangkan penat seketika... dan.. mendung dengan tiba-tiba.. aku kuarkan baju hujan sebagai persiapan... hehehe.. budak2 aku pun sama...



3.30 pm- kami meneruskan perjalanan ke Bkt Botak dan seterusnya ke Puncak... perlahan-lahan... cantik view menyebabkan masing-masing nak kuarkan kamera... hujan turun dengan renyai-renyai... aku sempat snap picture student-student aku... dan nizan sudah di depan aku.. laju semacam jer.. mentallah tu... hahahaah...



hujan dari renyai2 semakin lebat... guruh dan kilat sudah menunjukkan belangnya... aku pandang student aku dan mula memakai rain coat... sambil menyuruh mereka berjalan cepat utk staydown dulu di Bkt Botak kerana keadaan cuaca yang tidak begitu mengizinkan...

berteduh di bawah flysheet...

sampai je di Bukit Botak, aku letak sauh dan terus masuk bawah flysheet abg zul.. hahaha... so semua pakat2 masuk... hujan tak berhenti-henti malah makin lebat... abg aku yang baru sampai dan abg zul yang kesejukkan tak ingat... hahahaah... kami dok pot pet... masing2 tgk kamera dan kamera wafa je terkorban dalam banjir... hahaha... apalagi bila pakat-pakat kumpul ni masing2 dok mengutuk.. abg zul dan abg aki diam... mungkin sejuk.. mungkin mental dengan keadaan kami yang tak dok diam... 

tiba-tiba chunk dan naqib kuarkan maggie.. wah.. satu kebetulan.. apalagi pakat2 share... abg zul sejuk.. aku risau gak.. then aku guna kuasa vito stand down kat bukit botak... hehehe.. lagipun masa tu pun dah jam 4.30 petang.. abg mie masih nak bermalam di puncak... so jam 4.45 petang hujan masih lebat... kol 5 aku xmo tunggu lagi... kuar dari flysheet dan terus pasang khemah... abg zul dan abg aki setuju dengan keputusan aku... alhamdulilah...

dalam jam 6.30 petang.. hujan mula reda... budak2 aku seronok mandi di air terjun... then layan view sunset kat Bkt Botak... aku masak.. hehehe... nizan dan aiman pergi layan view... aku cuma ingatkan tentang keselamatan sbb batu licin selepas hujan...

isz, hamdi dan arm..

naqib dan ajik..

belum makan malam, abg mie dan abg art dah masuk tido... terlampau penat... nasib baik sebelum tu diaorg makan maggie dan minum kopi untuk alas perut sebelum tido... hmmm... orang-orang veteren ni semangat amat kuat...

lepas makan dan lepak2 masing-masing nak tido awal... abg aki dan abg zul jugak begitu... aku dan 2 org guide tu bincang esok solat subuh di Puncak G. Tahan... means dari Bkt Botak jam 5.00 pagi free body.. hahahaha... mendengar 5 pagi tu abg zul dah tak sanggup bangun.. hehehe... kami semua setuju.. dan malam itu berlalu dengan jalan ceritanya sendiri...

note perjalanan Kubang - Berlumut : 1.5
                Berlumut - Bonsai  : 5.5km
                Bonsai - Bukit Botak : 3 km


13 Mei 2011, 4.30 am - tanpa aku kejut, semua dah bangun... wah.. MARVELOUS..!! semua dah siap2 tukar baju... dan aku kejut abg zul abg aki... 4.50 buat warmup dulu dan baca doa... dan abg zul ingatkan sepanjang perjalanan perlu lihat dulu dimana tempat berpijak dan nak pegang... kerana keadaan gelap takut haiwan berbisa di celah2 pokok yang bonsai...

5.20 am - kami gerak perlahan-lahan ke Puncak... abg zul mendahului aku.. dan aku mendahului yang lain... nizan di belakang ku... abg aki sebagai guide di belakang kami semua...

aku yg pertama sampai... hehehe...

akhirnya 6.30 am - kami sampai... aku yang pertama sampai bila abg zul memberi laluan kepada ku... hehehehe... alhamdulilah... kemudian nizan, hamdi dan yang lain-lain... wah seronok mereka.. masing-masing memanjat kesyukuran kerana semua berjaya sampai... masing-masing berebut nak amik gambar sunrise..

abg mie, abg art, aeman dan abg zamri serta wafa..

sunrise...

subhanaAllah...

trails g. tahan

UiTM Kedah

selepas amik gambar beramai-ramai, aku mengingatkan solat subuh yang belum ditunaikan.. waktu itu jam menunjukkan 6.50 am.. nizan, chunk, isz mendahului yang lain... begitu jugak abg zul... aku dan wafa menyertai...

hamdi yang sedang menunaikan kewajipannya..

chunk..

edham..

aku yang sedang pukul golf..

menikmati pancaran matahari...

abg art..

aku...

wafa...


aku kini dan selamanya..

nizan..

naqib dengan shinpad...

wafa dengan gaun malamnya..


kemudian acara memotong kek dan minum twister di Puncak G. Tahan... hahahaahah.... yup... itu acara yang wajib dan kami semua menunggu saat-saat ini... kek Jejak G7..dan aku memotongnya...


pagi-pagi sarapan kek... hahahaa... so masing-masing amik sorang skit dan minum twister oren, anggur dan epal.. apalagi sesi bergambar dengan kek pulak... masing-masing ceria... haahah...


makan kek..

lepas makan dan jam sudah menunjukkan jam 7.10 pagi.. aku mula bergerak turun... perlu... nanti lambat turun dan lambat pula nak bergerak... lagi pulak perut ku mula memulas.. aku turun dengan perlahan-lahan... sambil menikmati view yang cantik.. kebesaran-Nya Allah Maha Kuasa...

nizan dengan muka tension sakit perut... hahaha..

ajik dan arm..

aku, nizan, abg art dan baie...

lalaalalal...

lalalalala.. kodok ku yang comell..

jejaka yang tak mandi... hahaah..

seakan-akan ternampak namaku disitu...

yuk turun2..

layan...

sampai di Bkt Botak, masing-masing mengemas dan menjemur flysheet.. begitu juga aku.. jam 9.00 semua dah siap dan tunggu abg aki yang belum siap... dok sambung tido... adehh.. so tgk kami dah siap, abg zul memberi taklimat skit dan aku mula resah... 


selepas warm up dan baca doa, kami bergerak ke Kem Kor... dan akan singgah sekali je untuk makan tengahari... target sampai di Kubang utk mengambil makanan yang ditinggalkan dan periuk besor.. hehehe... yang lain meneruskan perjalanan tanpa aku dan abg aki.. hehehe... proses membuang dowhhh... 


arm, isz dan abg khamis serta abg aki setia menunggu aku rupanya... shahdu aku waktu itu.. inilah yang buat aku sayang pada student aku.. hurmm..


layan view yang cantik.. cuaca pun lawa..

aku, abg khamis dan arm..

bila sesi turun ni... aku mula mental... dan mental... perut ku tidak selesa... dan kami hanya makan kek jer utk sarapan... adehh... macamana lah student aku tu... dan aku hampi pewai... so bila sampai kat kawasan lapang sebelum Bonsai tu, aku tgk yg semua dah letak beg dan penat... apalagi masak maggielah dan buat air milo... nizan memberi maggie, aku tak nak.. sebab aku dah pewai... menitik gak air mataku bila abg zul panggil aku... dehhh.. pewai sangat dowh... mental agak2 goyang skit.. 

 aku yg sedang pewai...

lepas makan kami semua gerak.. dan abg mie, dan yang lain2 gerak dulu.. begitu jugak nizan.. kemudian aku gerak diikuti ngan naqib dan wafa... edham dan isz jugak begitu... yang lain ikut dibelakang... sampai di Bonsai aku lihat abg art dan hamdi sudah berbalut kaki dan tangan... katanya tercucuk... ni yang buat aku berleter tapi belum marah la lg... tak berhati-hati...

kami turun dengan agak laju dan aku meningatkan hari ni perjalanan kena push sebab aku taknak sampai lewat di Kem Kor... masing-masing faham.. semua bergerak walaupun slow2.. sampai di Berlumut, aku dah gerak.. dan semua follow termasuk ngan abg zul.. tak berani nak kata 'take 5'... karang kena smash.. hahaha... aku pun dah ok.. mental pun ok balik.. mungkin sebab tak makan kot pagi tu.. 

elok aku gerak dalam 10 meter, arm dan isz panggil aku... wafa injured... hmm.. so aku patah balik yang lain teruskan perjalanan.. strapping tapak kaki dan ibu jari dia.. abg aki just tengok.. so aku, isz dan arm follow wafa dari belakang... dan akhirnya kami sampai di Kem Kubang... semua menunggu kami... aku meningatkan periuk dan makanan yang ditinggalkan serta sampah perlu diambil, semua jawab serentak 'dah'.. heheeh.. perli aku ler tu...

take 5 jup, aku dan wafa gerak turun dulu ke Permatang.. aku cuba maintainkan mental aku yang ok... pewai tidak lagi ada... cuma ketahanan mental yang aku perlukan... lutut aku dan ibu jari kaki ku yang dulu injured naik CUS dah ok... semuanya ok... alhamdulilah... wafa makin slow dan tetiba laju kerana kakinya sakit.. hmm... lalu aku suruh dia tanggalkan kasut getah dan pakai sandle aku... aku berjalan dengan edham dan abg mie... isz follow wafa... isz ok klau trek menurun... 

so kami sampai di Permatang jam 2.30petang... alhamdulilah... aku tak terus take 5, aku teruskan perjalanan bersama abg mie, abg art, nizan dan aiman... edham follow aku... abg zul mengekori aku... aku tgglkan pesan pada isz jgn berhenti lama-lama follow dan push skit wafa... nizan, aiman, abg zul, naqib, dan chunk laju memotong ku... tgglkan aku ngan edham... rupa-rupanya mereka yang laju itu sudah mental... hahahahaha... 

nizan yang lega...

 aeman yang kelegaan sebab sampai...
so dalam kol 5.30 kami sampai di Kem Kor... kelihatan makanan dan semua barang yang ditinggalkan dalam khemah dalam keadaan baik... heheheh... so aku rest kejap sambil tunggu wafa utk pasang khemah... wafa dan isz sampai terus pasang khemah dan flysheet... then g mandi dulu.. yeayyy....!!
ikan gelama masam dan ikan kelah pekasam...


goreng sayur cendawan plus kobis...

lepas mandi dan tukar baju aku dan nizan serta wafa mula merangka menu... masak air, hamdi ngan isz buat air nescafe... aku dan aeman potong bawang, abg zul dan abg art masak nasi... abg aki dok pressure.. wahh best.. hari ni makan sedap sebab ada ikan gelama masam campur ikan pekasam ikan kelah, sambal ikan bilis dan sayur goreng... tidak lupa budu! hmm... makan ramai-ramai dan.. kami tidak lupa jiran yang sudah berjiran dengan kami di Bkt Botak lagi... dan follow group kami yang ramai... jiran kami hanya berdua... dua-dua lelaki ok... !!

dinner... makan sampai kenyang!


selesai makan, lepak ramai2 kat ngan unggu api... abg zul dah dok bwh flysheet.. dan dia batuk... demam ker...? wafa dok perabih batery kamera aku.. ish... takper2... aku dok pulun keringkan kasut aku... hmm...
aku dan wafa tido awal... wafa yang sakit kaki just pakai plaster.. but dia ckp dia ok.. hmm... akhirnya aku tertido dulu... penat mental.. biasalah...

nota perjalanan-Bkt Botak-Gng Tahan : 2.5km
             Puncak Gng Tahan-Bkt Botak : 2.5km
                Bkt Botak - Kem Kor : 16km



14 Mei 2011 5.30 am - bangun mcm biasa... solat dan tukar pakaian.. kemudian masak air dulu... nizan plan nak masak murtabak maggie... wah bunyi pun dah macam sedap... hehehehe... so aku hanya membantu jer...


masing-masing packing sambil bersarapan... so hari ni ringanlah beg skit... murtabak yang tak habis aku letak dalam mesti dan bawa sebagai bekal bila masing-masing xnak bawak... aku kenyang lagi sebab... pagi2 tidak membuang lagi... hehehehe... bila semua dah siap... abg zul dan abg aki memberi skit taklimat yang terakhir.. jiran kami yang sudah lama siap pun menunggu kami dan berjalan keluar bersama.. wah ramai-ramai lagi seronok...

abg zul..

abg aki...

bergambar sebelum keluar...

kami mula berjalan... dan aku berjalan di depan... hamdi, nizan, aiman, naqib dan chunk didepan ku.. wah.. laju tak hingat! aku mula suruh perlahan... sampai di Lata Luis, abg aki mendahului dan abg zul dibelakang sebagai sweeper pulak... hahaha... makin lama makin laju... aku angin la sebab trek agak lembap... so karang jatuh satu hal pulak... so berkali-kali aku ingat perlahankan step... tapi aku yang laju.. heheheeh... abg aki dibelakang ku... dalam perjalanan kami terserempak dengan satu kumpulan... guide pun ada dan semua bersapa dangan kami... wah ramainya dan tentunya meriah...


akhirnya kami sampai di Kuala Luis 12.30 pm.. ada orang dari group yang sama... ada dari perhilitan.. dan campur2 lah... hehehe... so kami lepak sambil tunggu abg aki yang syok bersembang dengan guide di tengah2 trek tadi... aku tanyakan kekalau ada yang lapar sambil tunggu abg mie, abg art dan lain2 termasuk abg zul sampai... wafa makan maggie yang aku bawa.. aku pun tak terasa lapo... 


sambil itu kami pakat2 menyalahkan abg aki yang laju meningglkan kami semua bila abg zul sampai... hahaha... abg aki geram jer.. tapi senyum bila kami kenakan dia... heheheh.. 

nizan yang xmo langsung letak sauh...

ajik yang tolong buang pacat kat kaki aku...

naqib yang rindu sama yana..

isz meratah milo...

wafa dan maggie...


1.00 pm - kami meneruskan perjalanan... abg zul yang berjalan dengan kami meninggalkan kami dan jalan seorang di belakang... nizan cuba utk mengekori tetapi still tak boleh.. akhirnya berjalan bersama aku dan student yang lain.. sambil itu chunk tak henti-henti buang pacat yang amat menyukai betisnya.. hahahahahahaa...
merentasi sungai...


akhirnya kami sampai jam 2.30 pm... nampak kenderaan PERHILITAN yang masuk ke Kuala Juram.. nak memberi makanan pada ikan kelah... kami berlari-lari menyertai... yeay... dapat main ikan kelah..

bukak kasut dulu... selamatkan kaki ku..

layan lah ikan kelah sambil mandi manda...

memberi ikan kelah makan... heheh

ni pasukan yang berani mati bersama ikan kelah...

wafa dapat pegang ikan kelah..

aeman cuba utk pujuk ikan kelah...


aku teringin gak walaupun beberapa kali pegang dan terlepas...



3.30 petang aku ajak pulang ke Taman Negara Sg Relau... urusan belum selesai.. nak declare barang2 dan buang sampah...

muka kepuasan.. dan kegembiraan...

kelencunan dan kebasahan..

angkat sauh naik 4WD..

dalam perjalanan keluar, aku mintak abg driver berhenti di menara pandang... berlari-lari mereka naik... dah tak ingat pada kesakitan dan penderitaan gng tahan... hahahah... alang-alang dah sampai biarlah mereka dpt naik menara ini... pak teh dan yang lain terus ke Sg Relau...

wafa..

naqib, chunk dan abg mie..

aku plan nak ke Kuala Gandah dan naik gajah... tapi tak jadi.. sebab masing-masing dah lepas mandi semua sakit sana sini.. jalan pun mcm terhenjut2.. aku pulak dok gatai kaki... nape ntah... nak kata pacat.. xder pun.. aku rasa mcm alergy.. hehehehe...

so malam tu kami tido di Bentong.. lepas solat di Masjid Bentong, terus gerak balik ke Kedah... singgah KL antar chunk dan ajik... singgah Giant Gombak dan dapat beli Fitball Adidas... hehehehehe...

oklah... dari trip ni aku memang puas hati atas kerjasama.. walaupun ada sorang yang pentingkan diri tapi... biarlah.. at least aku kenal dia siapa... kepada nizan, aeman, abg mie, abg art, abg khamis, abg zambri dan lokman terima kasih atas kerjasama sepanjang pendakian.. kalau aku tersalah kata dan ada kekuarangan aku pohon maaf lah..  

kepada chunk, arm, hamdi, isz, baie, naqib dan ajik... tahniah korang dah berjaya meletakkan nama UiTM Kedah di Puncak Tertinggi Semenanjung... terima kasih banyak...

kepada bro garfu - thanks sebab beri sokongan kepada aku utk Jejak G7 ni... 

kepada abg zul dan abg aki - thanks a lot... jasamu dikenang...

kepada diri ku sendiri : alhamdulilah... aku tak injured semasa turun, motivated diri, mental koyak dan ada gak pewai... InsyaAllah Transiti V2 tahun depan...