Wednesday, October 26, 2011

Pearl of Orienteering 2011

salam geng...

dapat juga aku handle dan adakan sukan orienteering di kampus kedah... yahoooooo... alhamdulilah... walaupun agak panik si Abg Sham SUUNTO and d gang tapi... alhamdulilah.. diorg leh setup ngan cepat... dan aku honestly last2 minute rumah tamu utk diorg xde tapi... diaorg leh terima segala kekurangan kami... 

actually sbg penasihat Sekreteriat Rakan Muda UiTM Kedah, aku dapat job untuk menganjurkan Karnival Rekreasi Rakan Muda MPP dan SRM untuk buat aktiviti kecergasan... tapi aku telah menolak dengan alasan tarikh yng dipinta tu student diploma tiada dan kami sibuk dengan persiapan KARiSMA... so last2 minute bos aku terima sebab Jabatan Belia dan Sukan Negeri Kedah... so agak parah aku nak panggil SRM balik sini... pastu bukan setakat tu jer, siap kena handle OPKIM Rakan Muda di UUM pulak... 

perah otak gak nak wat program apa pulak utk aktiviti kecergasan... 1 hari gak aku memikir.. tambahan pulak pihak Jabatan nak xtvt utk satu hari.... klau nak wat sukan mmg tak sempat... huhu... 

tetiba aku terlihat paperwork karnival rekreasi Frisbee dan orienteering yang bakal aku buat utk tahun depan... so apa salahnya kan klau aku test orienteers kat UiTM Kedah dan espirit 'de corp atlet kontigen kedah... hahahaaha... 

aku contact dan call menyatakan hasrat ku... tak sangka bayaran yang rendah dia bleh on jer pertandingan tu... alhamdulilah... so aku terus antar email pada dia utk details dan alhamdulilah diorg luluskan... so aku letak Pearl of Bujang Valley 2011... hahahhaa... tajuk program memang memeranjatkan dan menakutkan but... semua orienteer berminat... tapi malangnya aku hanya buat untuk atlet uitm kedah jer... hahahahaha...

yang lawaknya.. hari demi hari aku call sebab abg sham n d geng tak dtg tinjau kawasan... arghh... tension gak aku... so 12 Okt aku confirm balik dan abg sham terkejut bila aku ckp event tu esok iaitu 13 okt... hahahahaa... lorrrr... patut lah dia rileks sebb dia ingatkan event tu bulan Nov... aku pun panik gak lah walaupun aku akan pakai plan B... so atas keprihatinan abg sham, petang tu gak dia bertolak dari Perak ke UiTM Kedah... dan mintak aku tunggu di UiTM Kedah kerna dia belum pernah jejak kaki di sini... hahahaaha... 

akhirnya kul 9 mlm diorg sampai... abg sham, bro toge dan sorang lagi mamat ensem aku lupa nama...adehhh... ampun2.. klau dia baca blog aku nih comfirm dia kutuk aku... ampun ye bro encem...

aku terus bagi peta UiTM dan diorg terus wat tinjauan dengan bantuan Jimie... dan aku hampir2 me'mental'kan atlet2 latihan pusat... so setelah digertak barulah dapat 25 pasukan dengan paksa rela... hahahahahaa.... so malam tu setelah abg sham n de gang makan, diorg terus buat peta dan balik bilik... sekejup jer... huish.. respek gak aku... manalah aku tau sangat pasal2 ni... 


sepatutnya aku join bengkel orienteering kat Taiping tapi... Rektor aku lak mention 'tiada berkaitan'... hurm... what to do...


esoknya, kul 7.30 aku nampak diorg g setup puncher.. itupun lepas makan... hahahaha... dari bertiga menjadi 4 orang.. tambah si Syazwan...hahahaa.. 


yuk.. layan picture...

















Majlis penyampaian hadiah





































Saturday, October 22, 2011

citer2

salam...

actually, terkejut gak aku bila ada yang follow aku nyer website terutama bila masuk paper... hehehhee... bila masuk kat paper ni aku segan plus maluuu.... aku lebih suka klau student aku jer...

so aku bagi link k.... Utusan Online, Malaysia Zoom, shazmekaituaku

walaupun citer ni tahun lepas aku tetap gak nak masukkan kat sini... hehehhee....

Sunday, October 9, 2011

tak suka bukan BENCI

hahahahhaa... mesti karang pelik aku bleh post begitu dalam blog kesayangan aku ni... let me explain this situation... 

dalam sukan dan rekreasi ni, aku bukan lah ada Degree Management dalam sukan ni pun... aku manage sukan dan rekreasi melalui pengalaman bekerja dan pemerhatian apabila bekerja dalam pelbagai bidang... how to manage budget, pengurusan dan lain-lain sewaktu dengannya... camner nak wat proposal dan kertas kerja untuk projek-projek besor yang tinggi atau rendah... 

aku akui kekadang budget yg aku mange mmg save2 dan kekadang ada balance 20sen-30sen... kekadang pakai duit sendiri 20-30 sen jugak... tapi aku tak kisah bila mana aku yang handle projek tu... tapi aku tak suka jika ada penambahan yang aku rasakan tak perlu dan tak memberi impak kepada peserta-peserta itu... penambahan tu pulok untuk kepentingan-kepentingan orang2 yang tak berkenaan cuma just nak nama jer... 

dan bila ada penambahan mulalah paperwork aku akan ada masalah... akan buat projek aku tergendala... pastu pulak klau lulus ada yang nak itu.. nak ini... nape tak wat camni... nape xbuat camtu... dah tu komen2 tu bukannya nak penambaikkan aku tapi.... menwijudkan suasana 'sibuk' dikalangan org yang akan buat keje ngan aku... arghh.. tension aku... memang aku tak suka...

ni projek aku... paperwork aku... lulus tak lulus aku yang nak jawab... bila ada penambahan dan aku buat penambahan ATAS ARAHAN, bila tak lulus sapa nak jawab...? bila budget dipersoalkan, sapa nak jawab...? aku gak kan... nama aku gak kan... tak kisah lah nama aku tapi... klau melibatkan satu unit... arghh... dah bertambah menjadi pemerhatian dari pihak atasan... 

aku juga tak kisah klau ada kerje ontime... keje urgent tapi aku tak suka klau ARAHAN DOUBLE STANDARD.... bila arahan double standard keje jadi sia-sia.. nak dengar arahan siapa... 

aku yang handle work tu... aku tahu aspek2 keselamatan melalui pengalaman orang yang terdahulu menjaga dan aku buat penambahbaikkan mengikut audit... pastu bila audit dtg check, for sure aku yang kena jawab... naper buat camni... nape tak ikut prosedur... apa aku nak jawab.... ! sedangkan surat perlantikkan itu atas nama aku...

arghhh...