Wednesday, January 26, 2011

tersungkur kerana kuku...

hahaha... 

actually aku tengah mental... mental sebab dalam 3 hingga 5 bulan dr sekarang aku tak boleh pakai kasut sukan... sebab...? korang ingat tak picture kaki aku kat entry G7 hujung tahun... kaki aku elok jer kan... cantik dan sihat wa'afiat tapi... sebenarnya turun dari Ulu Sepat hari kuku ibu jari aku sakit.. dan elok lagi.. aku di nasihat supaya tidak memakai kasut sukan dalam tempoh yang lama... karang tercabut kuku tu tapi... mental aku mana leh tahan klau tak bersukan geng... isnin, selasa dan rabu wajib bagi aku turun main volleyball dan hoki... so klau aku rasa mcm tak selesa aku terus bukak kasut dan rehat kaki aku... 

actually taklah rasa sakit cuma sengal jer campur kebas... doc pun cakap ok.. takde apa masalah... sabtu lepas pagi aku g panjat Tangga Kenari buat JCU ngan Kelab Rakan Muda... pastu petang pulak g tengok hoki kat USM... ahad tu kerana semangat membara aku buat game skit utk hoki masa latihan... tapi sejam gak lah... 

so pagi esok nya kaki aku ok lagi... dan semalam akhirnya.... kuku aku tercabut...!! memang tak sakit... tapi aku takut... takut klau sakit... huhuhuhu... klau luka xper tapi... jgn sakit jer... doc noreha nak cabut gak... tapi aku tak bagi sebab takut... so doc nak potong kuku tu skit2... so aku dibawa ke bilik rawatan... huhuh... yup... aku menangis... sebrutal aku memang aku kalah... huhuhu... then tetiba doc suruh aku bukak mata dan tengok kaki aku... Nurse K (kak K) gelak kat aku sambil memcuci kaki aku... hahahah... maaalluuuuuuuuuuu..! agak nyilu skit dan.. hilang ayu aku... hahahahaha.... 

nilah kaki aku setelah di'operate'..

hmm... so aku tak leh berkasut dalam 3 hingga 5 bulan... no sport lah geng... tension aku... dah lah bulan Feb, April dan Mei ni ada event... adoiii... mental aku... 

Friday, January 7, 2011

jogging

hmmm...


rindunyer aku nak berjogging...


aku tak tahu naper... 


tapi aku rindu sangat nak berjogging... 


keadaan aku sekarang tidak begitu membenarkan aku berlari lagi.... 


adoiii... 


hmmm.... 


but i'll really miss to jog... to play.. 


i'll miss you, Mr Jog...





Thursday, January 6, 2011

G7 Chamah - Ulu Sepat

salam geng...

sorry lambat hupdate entry G7 ni... bukan apa... kemalasan untuk hupdate tidak begitu membenarkan.. lagi plak aku perlu susun ayat atau kata atau cerita untuk mengindahkan bahasa... hahahah... apa punya ayat la... so jom...

23 Dis aku gerak ke KL petang dan sampai pun dah malam.. tgk si Aseng dan Die dah tunggu aku... pada mulanya aku nk lepak rumah sorang lg teman tapi... segan le plak... heheheh... so lepak si teman ku ni, aseng.... 24 Dis gerak ke KL Sentral dalam kol 7 mlm... kami berjanji kumpul di KL Sentral 8 malam ramai2 dan sesi taklimat lah kononnya... sebab dalam group ni kami tak kenal2 lagi... macam aku, isz baru nk join ngan group GO (gunung online) ni... saja je nak ubah angin kejap...

 die dan aseng...

so dalam 8.30 aku naik atas tgk diorg semua dah kumpul termasuklah isz... aku jer wat muka 'derk' jer... senyum pun senyum biasa jer sbb... geng2 baru tu tak senyum pun kat aku kecuali isz... heheheh... so naik train mlam tu mmg best... merayau jer dan kenal2 muka je ngan geng2 ni... hmmm... bilalah nk tegur sesama nih... al maklumlah.. aku dan isz ni kan budak baru belajar nk berjungle trekking sedangkan... yang lain tu semuanya 'otai2' dan pendaki tegar.... hehehehehe... then tido... 

dalam kol 6.30 25 Dis pagi aku bangun sebab train dah nak sampai destini Gua Musang... wahh... pakcik atau pekerja KTMB ni siap bangunkan penumpang lagi jika dah nak hampir destini... huhuhu... mantap weh perkhidmatannya.. aku hanya puji dalam hati dan... janji untuk diri sendiri supaya menyediakan perkhidmatan begitu jugak dalam aspek pekerjaan ku... InsyaAllah...

suasana di KTMB Gua Musang...

KTMB Gua Musang

train yang aku naik

siap ada no plat lagi... ahahahah... ingat train xder no plat ker... 

 'sauh' kami...

group faisal (JB) dah menunggu kami di KTMB sambil sarapan...  aku dan isz just tengok dan kenal2 mcm tu jer... aku cuma kenal guide Castello @ Sham je... heheheh... sambil menunggu kenderaan 4WD, aku mulalah nak snap.. so dalam 7.30 pagi 4WD datang amik kami kat KTMB then sarapan... aku masih memegang McD yang isz belikan untuk aku masa di KL Sentral... heheheeh... Sam @ Lusoh agak tergoda dengan McD aku itu... pagi2 lagi aku dah mentalkan diaorg...

McD aku...

4WD...

setelah membuat pengesahan dan makluman kepada IPD Gua Musang kami terus singgah ke rumah tuan punya 4WD untuk tukar pakaian dan packing2 barang... dari jalan balak kami melaluim emang amat menyeksakan... dok plak kat belakang.. adoii.. sakit punggung dehhhh... perjalanan menaiki 4WD ni mengambil masa 4 jam untuk sampai ke Perkampungan Orang Asli Kg Rekom... dah la tu becak plus lumpur... biasalah klau hujung-hujung tahun ni memang musim hujan... aku dpt membayangkan kebasahannya... huhuh.. tapi nak wat camaner... aku mmg suka cari PASAL!!!! so sampai kat jalan yang tidak boleh dilalui oleh kenderaan 4WD, kami mula angkat 'sauh' berjalan kaki ke Kg Rekom... dalam dok menghayati keindahan alam, hujan lebat turun mencurah-curah... nasib baik aku dah letak plastik hitam sebagai cover 'sauh' aku klau tak... hmmm.... berat wehhh....

kami semakin menghampiri Kg Rekom dan aku lihat isz jauh kebelakang... dan begitu juga beberapa geng yang lain... geng yang sempat kenal nama jawa, alek, galah, hafis, afif, nafi, hendra, dan sara.. isz tak yah lah kenal sbb memang student aku... hahahahah... 

so sampai Kg Rekom, anjing mak aiii... nyalak2 mcm nak serang jer... nasib baik sham, hafis dan lusoh ada.. aku dah mmg cuak beb! then sembang2 ngan tok batin kami labuhkan sauh kat kawasan yang tok batin benarkan.. heheheh... so malam tu masak ramai2.. yeay... time tu barulah kenal skit2... hahahahah... then tido..
keindahan bukit bukau...

aku dan sara...

kat rumah tok batin Kg Rekom...

dalam 6.30 pagi macam tu aku dah kejut2 diaorg dah... bising jer suara ku... hahahahah... nasiblah... aku mmg dh biasa bangun awal dowh... heheheh.... sarapan dan hafiz mula buat lunch pack... Bro Castello suruh makan masa di Kem Tongkat Ali... barang2 makanan kami tinggalkan setengah kepada Tok BAtin sebab esoknya kami turun kami akan bermalam di Kg Rekom lagi...hehehehe.... so ringanlah skit beg eden ni haaa...

jam 9.20 pagi, kami gerak menuju ke Puncak Chamah... 9.50 pagi kami sampai di Kem Palmar... lepak dalam 5 minit tunggu orang belakang... then jalan lagi... 45 minit kemudian kami sampai di Kem Tengah @ Agas... hahahah... nama kem agas sebab sini banyak agasnya!!!

lepak di Kem Tengah @ Agas.... yang tengah pandang hendra, aku, sara dan isz....

makan kismis utk energy... hafis dan nafi....

isz... mental kot.... diam jer....

dalam 1300H aku dan kumpulan yang pertama sampai di Kem Tongkat Ali... bro syam, hafis, hendra, nafi dan aku serta isz.... pastu makan sambil layan kesejukkan air terjun... perjalanan sebenarnya agak lambat sebab pokok tumbang dan laluan jalan ditutup... kemudian bro syam ntah beberapa kali tersilap jalan.. so lambatlah skit nak sampai ke kem Tongkat Ali ni... hehehe..

snap... sejuk air ni... aku mmg tak mandi ler..

kaki aku yang masih ok...

dalam dok lepak sambil tunggu group yang terakhir, bro syam bagitau lepas ni akan ada Puncak Tipu... uuhhh... track kali ni mendaki jerrrr... dan skit2 mendatar... aku tak kisah pun... janji layan jer...  esok nk turun baru aku mental... hahahahah... kat sini kami kena amik air untuk bekalan di puncak Chamah... sebab di puncak memang xder air.. bro syam yang paling banyak bawak air... baper liter aku tak pasti... so geraklah group yang pertama dulu.. isz plak tunggu alek...

jalan dalam 1 jam, bro syam dah take 5... aku risau gak... aku. nafi dan hafis mmg laju.. hendra dah kebelakang tunggu sara.. so bro syam follow kami slow sampailah ke Puncak Tipu yang pertama... dalam dok amik gambar group ke-2 jawa, jusoh, afif dan faisal, halim, dayak dan pakjang sampai... so aku, hafis, nafi dan bro syam gerak dulu... target nak sampai puncak sebelum malam... kami berjalan naik dan turun... lama kelamaan bro syam 'pewai'... so dia mintak kami gerak dulu.. tambahan plak waktu mulai gelap.. aku mula slowkan langkah sebab hafis dan nafi dah slow.. hafis mmg tak confident walaupun ini kali ke-2 naik CUS sama seperti aku.. aku lagilah penakut... tambahan plak tapak kaki 'Maybank ada sepanjang laluan... 

dalam 500 meter bro syam dapat mengejar kami setelah dia rehat dan makan skit.... kesian gak sebab beg dia berat bawak air kan... so dalam 2020H (8.20PM) kami sampai di Puncak Chamah  dengan ketinggian 7121 kaki iaitu 2171 meter aras laut dengan selamatnya... YESSS...! walaupun tak nampak apa... tapi aku cepat2 pasang khemah yang aku pikul itu... siap ngan flysheet lg... angin menderu-deru... sejukkk....!!! selepas tukar pakaian, aku masak maggi dan hafis buatkan nescafe panas.... then aku masuk khemah tdo dulu sebab bro syam nak masak kol 0001H(12.00AM) nanti sambil tunggu group lain yang belum tiba... kemudian, dayak, afif dan lusoh sampai... setengah jam kemudian Sara dan Hendra sampai... begitu juga group faisall.. then isz dan alek serta takatoo sampai.. dalam kol 11.30 malam couple tu sampai plak bersama mr Raman dan Abg Jai... hmmm... kol 12.30 pagi, bro syam bangun dan masak... aku pada mulanya malas nak kuar makan tergoda jugak sebab ada minuman panas.. lepas makan sambung tido... si jawa mintak aku kejutkan dia pada awal pagi sebab nak amik gambar sunrise...hmmm.... tengoklah nanti camaner... heheh...

 khemah dan flysheet kami...

aku org pertama yang bangun dan tukar pakaian... kejutkan yang lain.. ada yang sambung tido dan aku masakkan maggi dulu.. sebab sejuk dehh... lepas tukar baju aku suruh isz amik gambar frog aku dulu.. heheheheh... then sambil tu hafis masak nasi dan sambal ikan bilis untuk lunch... heheheheh...

puncak Chamah

frog aku di puncah Chamah

hmmm... heheheh.... aku suka sangat2...

aku, twister dan frog...

isz, twister dan frog

frog dan twister..

dari kiri galah. sara aku dan jawa...

group kami... sebab datang sekali... 

geng2 faisall gerak kol 9 pagi... group kami plak dok terhegeh-hegeh packing beg... hehehehe... so lepas amik gambar kami semua gerak sekali dalam kol 10 pagi... perjalanan turun memang mementalkan aku... so aku mintak sapa yang nak turun... turunlah dulu... memang aku akan lambat... hendra memang tolong backup aku.. aku tau dia laju tapi dialah yg tolong back up aku.. hehehehe.... isz yang aku harapkan tolong aku tapi... dia tolong backup sara.. angin gak aku.... tapi malas aku nak ^*^*^*... pandai2 lah.. so dalam perjalanan turun terserempak ngan group Ponco... pada mulanya aku tak perasan pun.. then adik aku tegur dan datang salam.. ehh.. terkejut gak... patutlah kengkawan adik aku tu senyum kat aku... hahaha.. terjumpa adik aku kat sini plak.. hehehe.. so dia repeat lah CUS macam aku.. hmm.. 

so aku sampai Kem Tongkat Ali dalam 1400H (2 petang), makan n take a break... pastu jalan balik.. sama gak denga isz.. then sampai katKg Rekom jam 6.00 petang... aku letak sauh dan pasang khemah... sementara tunggu sara sampai aku g mandi dulu... supaya badan aku tak lah sejuk malam nanti... hehehe... lepas makan malam, aku terus tido.. malas lagi nak tunggu group adik aku sampai...

sunset dari Kg Rekom..

esok kami akan berjalan ke gunung Ulu Sepat... puncak yang keempat... sayup jer puncaknya...

280920H kami dah gerak ke Kem Perez... yup kami akan makan tengahari disitu... group adik aku baru nak masak sarapan... pagi tu memang mendung... dan hujan dalam kami dok tengah packing barang2... hmm... so beg maybe akan berat hari ni... 

kol 1245H aku dah sampai ke Kem Perez... kata bro syam kejap jer sebab kem maggie berhampiran... tapi ramai yang sudah lapar sebab hujan turun tidak henti-henti dari pagi tadi... hmm... agak mental lah.. but aku cool lagi... heheheh...

frog aku tunggu isz...

atas jambatan kayu...

dalam 1331H (1.30 tengahari) kami mula gerak ke Kem Maggie dan akan bermalam disitu... hujan masih turun..... kemudian dalam setengah jam kami sampai di Kem Sempadan dan Kem anak Perez..

lusoh @ sam, afif, aku dan jawa... di kem sempadan...

kem sempadan..

dalam 1615H kami sampai di Kem Maggie.. aku teruskan labuhkan 'sauh' dan pasang khemah... dalam 1 jam kemudian group adik aku sampai...nampaknya mereka juga akan berkhemah disini sebab... hujan turun tak henti-henti dan makin gelap... so malam tu aku masak cucur ikan bilis plus leak manis... habis diaorg makan.. sebab lapar kan.. yalah hujan lagi.. so malam tu hafis, nafi yang masak.. aku lepak2 jer sambil sembang2...heheheheh...

pagi tu, kami awal2 lagi packing2.. dalam jam 1020, masing angkat 'sauh'.. jalan lah... hari ni bro syam laju tak hingat... yalah... masa nak naik chamah dia kan pewai.. kali ni dia laju tinggalkan kami..hmmm.. so dia, hendara dan hafis serta dayak tinggalkan aku dan nafi... jusoh, jawa dan afif follow kami... nafi dah injured masa turun dr chamah... so mentallah agak dia.. aku hanya mampu senyum jer... 

puncak anggerik @ orkid

hujan turun dengan tidak henti-henti... kami target akan sampai puncak Ulu Sepat... so jalanlah sampai ke Kem Sg LEpir dalam kol 5 petang... group bro syam sampai dalam 1630h (4.30PM), group aku plak sampai dalam kol 5 petang... bila sampai bro syam tanya aku nak stand down atau summit.. aku ckp stand down sebab hujan lebat dan group yang lain pun belum sampai lagi...huhuhuhu...mesti diaorg yang kat belakang tu mental.... hmm... sejam kemudian group adik aku sampai... dan adik aku pun sampai.. diaorg tak lepak sini diaorg tdo kat summit.. dalam kol 7 mlm macam tu barulah group ketiga, iaitu faisall, halim, sara, isz, dan yang lain-lain sampai... hmmm... aku mulalah buat maggie untuk diaorg.. so malam tu giliran aku plak masak... menghabiskan makanan yang ada...heheheheh...

makanan lauk pauk yang banyak...

malam tu bro syam ingatkan aku untuk kejutkan jam 5.30 pagi... sebab masak, makan dan solat... esoknya kena gerak kol 8 pagi... uhuhuhu... sebab teru summit puncak dan terus turun kuar.... malam tu jugak group adik aku summit puncak dan stand down disana... huhuhu... aku tidaklahh... kesian yang lain-lain..

frog di Kem Sg Lepir...

300900H (9 am), kami gerak terus mendaki ke Puncak Ulu Sepat... group faisall sampai dulu sebab diaorg jalan dulu dari group kami... aku tengok group adik aku tido puncak... tapi tak nampak bayang dia pun... tgh tdo kot... malas aku nak kaco... then apalagi acara mengambil picture ler...

frog di ketinggian 2161 meter bersamaan 7089 kaki...

aku, twister, frog dan isz...

frog di puncak Ulu Sepat...

lepas amik gambar, aku malas nak stay lama-lama puncak.. sebab aku akan lambat bila nak turun nanti... kata bro syam amik masa 3-4 jam jugak nak sampai Kem Sg Leweng... huhuhuh... so aku, isz dan paklang serta zubir @ takatoo gerak dulu... sebab group hafis, nafi, afif, lusoh dan hendra dah gerak.. 1330H mula turun... adooiiii...! aku tgk trek turun menjunam dan berlecak serta licin aku dah mula nak mental... tapi tahap okeh lagi.. so aku perlahan-lahan jer turun... then sara, galah, jawa, alek dan bro syam di belakang ku.. then sebab aku slow, bro syam, alek dan jawa potong aku.. begitu juga sara dan galah... lagi pun aku tak boleh nak laju tinggalkan paklang sebab.. paklang dah baper kali dah jatuh.. huhuhuhu... then galah n sara panggil isz. untuk turun sekali.. untuk turun dulu... aku malas nk cakap banyak kali dah untuk isz back up aku... aku tahu diorg tu dok kutuk aku sebab buli isz... so aku diam jer... siap aku ckp lagi... klau isz nak turun dulu.. turun lah... tapi dia tak nak... galah panggil buat kali ke-2, aku buat derk jer... masa tu mental aku ok lagi... so bleh lah cakap macam tu.. lagipun kesian kat paklang sebab dah bape kali jatuh menggelonsor... risau aku... sama gak ngan zubir @ takatoo.. so isz xnak gak.. nk follow gak belakang aku... nk back up aku lah... ke nak pujuk aku.. aku malas nak ckp apa dah lagi... pastu kedengaran isz dok membebel 'bila nak sampai..?' aku just senyum jer.. layan trek jer...

dalam kol 5 petang mcm tu kami sampai di Sg Leweng... perut mmg lapar gila... alek masak air ngan maggie... aku bagi lunch pack aku kat isz untuk dia makan... sbb aku tgk dia merungut lapo2.. so aku just makan buah ngan coklat... walaupun aku lapo tapi aku tak lalu nk makan nasi.. 

kol 6 petang kami gerak ke Kg Lelar.. kata bro syam maybe kami tak sempat naik ketapi malam ni sebab.. dr Kg Lelar nak ke Sg Siput lebih kurang 3-4 jam walaupun menaiki 4WD.. so jalanlah berkumpulan malam tu... bro syam, hafis, lusoh, hendraa dan afif sudah laju kedepan.. then aku lead untuk yang slow... klau ada yang slow kat belakang dan mintak berhenti, aku pun stop.. dalam 3 jam perjalanan tanpa henti itu.. mental aku dah koyak dah... walaupun jalan mendatar dan menurun tapi aku still mental.. waktu dah jam 9.00 malam... mental aku yang dah koyak tunggu nak rabak jer... so sebelum aku jd rabak aku paggil isz utk lead... aku, paklang, faisal dan halim serta nafi follow.. jalan ikut jalan balak... masuk kuar masuk kuar tak sampai-sampai penghujung jalan tu... aku hampir-hampir nak lempar beg sebenarnya tapi... klau aku ikut mental aku yang koyak tu nanti isz plak mental.. dah lah paklang, faisall, halim dan nafi dah mental... so aku cool dan layan trek jer... sambil2 tu faisal dan halim dok merungut2... 

akhirnya 2 jam setengah means kol 2330H (1130)pm kami nampak sinaran lampu 4WD yang dok tengah tunggu kami... bro syam dah masuk 4WD dah.. begitu juga yang lain.. aku letak beg aku dan mereka serta driver 4WD ikat beg kat atas... hmmm... aku mula bukak stokin sebab kaki aku dah sakit... hmm... kami tunggu dalam kehujanan sebab hujan masih tidak berhenti... huhuhuhu... kemudian group ketiga iaitu alek, sara, galah, jawa pun sampai.. then mr raman dan jai... dalam dok tunggu tu si hafiz plak kena jadi rescue sebab kata abg jai, couple itu iaitu nurul pengsan... adoii.. aku malas nk amik peduli dah pasal couple tu.. lantaklah... sebab mental aku masih koyak... huhuhu.. dalam 1.30 pagi mcm tu couple tu sampai dan duduk kat dalam 4WD dengan muka tak bersalah... dayak yang dok tengah rehat terpaksa dok luar ngan kami.. eeeee... geram aku.... tapi aku dah malas nak amik tau dah... karang sakit hati... sara naik 4WD satu lagi... hmm.. aku malas nk amik tau... 

sepanjang perjalanan dok atas 4WD tu, mak aiii... bukannya bleh tido pun.. terhuyung hayang... pepaham jer lah... dok dalam 4WD lebih mementalkan daripada jalan kaki... kaki aku tersepit malah yang lain pun sama.. keletihan yang amat sangat... 
akhirnya 'derita' 4WD berakhir kol 4.30 pagi... kami tetap jugak terlepas train... hmm... dh burn tiket tu tapi... takpelah... pegi sekali.. balik pun sama-sama... hehehe...

 KTMB Sg Siput

pagi tu aku jalan kaki g masjid yang berhampiran... mandi, rehat dan solat... kol 6.30 pagi packing lagi sekali... sauh aku mmg berat sebab khemah basah kan...  hmmm... tapi apapun seronok gak ngan diorg yang baru kenal ni.. so jumpa ayah si galah... janji nak bagi hemmock sorang 1... heheheeh.. happynya... lepas sarapan, group faisall gerak dulu balik ke JB dan... group kami masih berkira-kira nak naik ketapi atau bus... heheheh.. so kami lepak sambil bincang kat stesyen ketapi dulu...heheheh...

us

galah study kat UUM so senanglah nak jumpa dia... so kami rancang balik dengan bus iaitu naik bus ke Ipoh... naik bus biasa ke Ipoh, masing-masing tidak mahu melepaskan peluang untuk ZZZZZ... yang tak tdo cuma aku, sara dan alek... heheheh...

jawa

afif

hafis

sampai kat Ipoh, kami jalan kaki gerak ke stesyen keretapi dengan harapan ada kekosongan tempat utk ke KL Sentral pada jam 11.30 pagi... heheheh... alhamdulilah.... ada jugak akhirnya..

stesyen keretapi antik di Ipoh.. masih tersegam indah...

dapat naik train ke KL Sentral dan sampai dalam kol 2.30 petang... masing-masing memenuhi hasrat sam untuk makan KFC... hahaha... sebab dari naik 4WD tu dia dok sebut KFC sampai lah ke KL Sentral... mental aku.... so lepas makan ramai2 masing beredar ke destinasi masing2...

so sebenarnya trip kali ni banyak main mental aku dan mengajar aku erti kesabaran.. emosi aku agak tercalar.. sikap penting diri sendiri pun ada gak.. tapi aku malas nak komen... klau korang terbaca blog aku ni, aku mintak maaf bebanyak jika ada kesilapan dan kesalahan sepanjang pendakian CUS ni pada kalian semua... dan klau panjang umur kita mendaki bersama-sama lagi... insyaAllah.. hehehe..
so bagi student aku isz, bermulalah G7... tinggal lagi 5 gunung iaitu Gayong, Yong Yap, Korbu, Yong Belar dan Tahan... insyaAllah tahun ini g Gunung Tahan..hmm.. dan aku tengoklah camaner samaada nak grade G7 kali kedua atau tidak.. tapi alang2 biar grade kali kedua... aku mendaki hanyalah untuk leisure bukan nak tunjuk hebat atau tegar... just leisure utk fitness diri sendiri.. merehatkan otak daripada suasana kerja... dan semoga aku tetap mendaki dengan leisure...

----------- impossible is nothing --------------

Sunday, January 2, 2011

sayonara 2010

salam adidas...


happy new year geng... hari ni dah 2 Jan... banyak kenangan dan pencapaian yang tercipta tanpa ku sedari dalam tahun 2010... aku tidak tahu apa yang aku coretkan di laman ini pada tahun 2011...aku masih mengharapkan kejayaan.. paling utama kepuasan ... semoga tahun ini lebih baik dari tahun-tahun yang telah berlalu... so...


welcome 2011 sayonara 2010...